" Бесплатно сте добили, бесплатно дајте "
(Матеј 10:8)

ОСНОВИЦА  |  МАПА САЈТА  |  КОНТАКТ  |  ПОМОЋ    
Библијске Студије Бесплатне Хришћанске Књиге Бесплатне хришћанске еКњиге О нама
  Шта је то Еванђење водом и Духом?

 

Апостол Павле је рекао, "Јер вам најпре предадох шта и примих да Христос умре за грехе наше, по писму, И да би укопан, и да уста трећи дан, по писму" (1 Коринћанима 15:3-4). Шта реч "по писму" у клаузули "Христос умре за грехе наше, по писму" значи? Ту се мисли на Стари Завет. Апостол Павле је рекао да је Исус умро за све наше грехе сагласно уговору и откривењу из Старог Завета. Како је Он окјао све наше грехе? Он је то учинио кроз своје праведно дело: Својим крштењем и Својом смрћу на Крсту.

Ви знате, у време ране цркве, није било Божића до краја другог века. Рано Хришћани уз Апостоле обележавали су само 6-ти јануар као "дан Исусовог крштења," и то је био једини дан рано хришћанске комеморације.

Зашто су Апостоли стављали велики нагласак на Крштење Исусово? то је била тајна истинског Еванђеља воде и Духа, коју су примили од Исуса и проповедали је свету. Исус је рекао, "Заиста, заиста ти кажем: ако се ко не роди водом и Духом, не може ући у царство Божије" (Јован 3:5). Библија је рекла да Исус долази водом и крвљу да нас спасе од свих наших грехова (1 Јованова 5:6). Крв значи Крст, онда шта значи водом?

(Ја се надам да нећете бити збуњени са водом крштавања верника и Крштењем Исусовим. Молимо да обратите пуну пажњу на значење Исусовог крштења. Ми сада нећемо да фокусирамо воду крштавања верника или науку обнављања крштењем.)

Зашто је Исус био крштен од Јована Крститеља? Зашто је Исус објављивао Своје Крштење да би "ради нас испунио сву праведност?" (Матеј 3:15)

Јевреји 10:1 кажу, "Јер закон (онај жртвени) имајући сен добара која ће доћи. . ." Хајде да видимо типично жртвовање које је Бог дао Свом народу за њихово спасење у време Старог Завета. Ако неко згреши и буде крив, грешник треба да понуди жртву за грех да би окајао свој грех. Хајде да видимо Левитима 1:3-5. "Ако му је жртва паљеница од говеда, нека принесе мушко, здраво; на вратима шатора од састанка нека је принесе драге воље пред Господом. И нека метне руку своју на главу жртви паљеници, и примиће му се, и очистиће га од греха. И нека закоље теле пред Господом, и нека синови Аронови свештеници принесу крв, и покропе олтар крвљу одозго унаоколо, који је пред вратима шатора од састанка." Овде, ми можемо да видимо да понуда за грех треба да задовољи три услова да би била под законом пред Богом.

Они су требали
(1) да припреме жртвену животињу без мане (в. 3).
(2) да ставе своје руке над главу жртве паљенице (в. 4).
(3) да убију (искрваре) жртву да би окајали свој грех (в. 5).


Из ових стихова горе, ми морамо да потврдимо да је Божијим законом грех био преношен на главу жртвоване животиње начином полагања руку пре него што би жртвена животиња била убијена. То је веома важна истина. Ви можете наћи много израза попут "полагања руку на главу понуде за грех" ради отпуштања греха у следећим поглављима из Левита. Левити 16:21 кажу, "И метнувши Арон обе руке своје на главу јарцу живом, нека исповеди над њим сва безакоња синова Израиљевих и све преступе њихове у свим гресима њиховим, и метнувши их на главу јарцу нека га да човеку спремном да га истера у пустињу."

Када би Арон, високи свештеник положио своје руке на главу јарчеву, сви греси Израелаца били су пренесени на главу јарчеву. Када би грешник положио своје руке на главу жртве, његови греси су се преносили на њену главу. На исти начин, када је особа одређена за свештенство, свештеник полаже своје руке на главу особе да би пренео свештенство. Стога, "полагање руку" је било дело преношења грехова на жртву. То значи "пренети на."

И тада би животиња морала да се убије и да искрвари "Јер је душа телу у крви; и . . . јер је крв што душу очишћава." (Левитима 17:11).

Међутим, Израелци су били превише слаби да би окајали све своје грехе, за њих није било помоћи од свакодневног сагрешења све до дана њихове смрти чак и ако би приносили понуду за грех сваки пут када би згрешили. Тако је Бог створио другу шансу за њих да би им се сви годишњи греси опростили једном годишње. То је била церемонија на Дан Измирења. На Дан Измирења, Арон, високи свештеник, полагао би своје руке на главу јарчеву да пренесе годишње грехе свег Израела на ту једну жртву ради свих (Левити 16:21).

Арон је био представник Израелаца у то време јер је полагао своје руке на главу јарца у место свег Израела. Када би личо положио руке на главу јарчеву, сви годишњи греси Израела (око 2-3 милиона у то време) били су пренесени на главу јарчеву кроз дело закона. То је био вечни закон за човечанство (Левитима 16:29)

То је била "сенка добрих ствари које долазе" (Јеврејима 10:1). Сада, Бог довршава "добре ствари које долазе" кроз Исуса Христоса. Хајде да видимо како Исус Христос испуњава Његове заповести.

Прво, Бог Отац шаље Исуса Христоса у обличју човека без мане које је обећано Јагње Божије. Он је јединородни Син Божији, и Он је Свети Бог, такође. Тако је Он био подесан као Жртва без иједне мане за читаво човечанство.

Друго, Он је био крштен од Јована Крститеља на Реци Јордан. Овде, ми треба да знамо ко је био Јован Крститељ који је крстио Исуса. Јован Крститељ је био потомак Арона, високог свештеника. Свештеник Захарија, Јованов отац био је рођен из рода Авијана, унука Ароновог (Лука 1:5, 1 Дневника 24:10). Тако да је Јован Крститељ био потомак Арона, високог свештеника. То значи да је имао права да постане високи свештеник. Чак и више, Исус признаје Јована као највећег човека између свих људи. "Заиста вам кажем: Ни један између рођених од жена није изишао већи од Јована Крститеља; Сви су пророци и закон прорицали до Јована" (Матеј 11:11,14). То значи да је Јован последњи Високи Свештеник на земљи и легитимни представник читавог човечанства од Бога обећан и припремљен.

Стари Завет је пророковао за њега. " Ево, ја ћу послати анђела свог, који ће приправити пут преда мном (Малахија 3:1). "Памтите закон Мојсија слуге мог, коме заповедих на Хориву за свега Израиља уредбе и законе. Ево, ја ћу вам послати Илију пророка пре него дође велики и страшни дан Господњи; И он ће обратити срце отаца к синовима, и срце синова к оцима њиховим, да не дођем и затрем земљу. (Малахија 4:4-6). Исус је рекао, "И ако хоћете веровати, он је Илија што ће доћи" (Матеј 11:14).

Јован Крститељ је био Илија који је дошао да врати све људе Исусу Христосу чинећи их спремним да Га прихвате. Он је био рођен шест месеци пре Исуса. Он је дао крштење са покајањем за људе у пустињи да би припремио пут за Господа. Он је требало да наведе људе да се сете закона и система жртвовања из Старог Завета да би их учинио спремним за њиховог Спаситеља Исуса Христоса. Стога је он крштавао људе и чинио да схвате да ће Спаситељ доћи ускоро и однети све грехе са света на начин полагања руку. Јованово крштење је позивало грешнике да се врате Богу. Много људи је чуло речи Божије кроз Јована и напустило је своје идоле и вратило се Богу, исповешћу својих грехова.Тада Исус дође из Галилеје до Јована на Јордану да се крсти Јованом Крститељем. Исус је рекао, "Остави сад, јер тако нам треба испунити сваку правду" (Матеј 3:15). Овде, сваку правду јесте "dikaiosune" на Грчком, и то значи "поштење, правичност." То значи да је Исус спасио све грешнике од њихових грехова у потпуној праведности на непристрасан начин. Да би ослободио све грешнике од њихових грехова потпуно праведно и непристрасно, Исус је требало да узме све њихове грехе кроз "полагање руку" сагласно уговору, којим је Бог сачинио у Старом Завету. То је био најподеснији начин којим је Он однео све грехе човечанства са примањем крштења од Јована. Зато што је Исус однео све грехе са света кроз Своје крштење, следећег дана Јован Крститељ је посведочио, "Гле, јагње Божије које узе на се грехе света!" (Јован 1:29) Заиста Јован дође да крсти Исуса полагањем руку. У тренутку када је Јован положио своје руке на главу Исуса Христа, сви греси света били су пренесени на Њега сагласно Божијем закону.

Треће, Он је био крштен ради отпуштања нашег греха. Пре Свог последњег даха Он је рекао, "То је завршено!" (Јован 19:30) Он је искрварио сву Своју крв да плати за наш грех. И Он је устао из мртвих у трећи дан, и вазнео се на Небеса. Он је сасвим одстранио сав грех света са Својим крштењем и Својом крвљу на Крсту.

Апостол Павле је рекао, "Христ је умро за наше грехе сагласно Писмима" (1 Коринћанима 15:3). Сада, да ли ви схватате како је жртвена животиња била понуђена ради отпуштања греха у Старом Завету, и зашто је то сенка од добрих ствари које ће доћи?

Овде треба "положити руке" пре убијања жртвене животиње. Ако би неко пропустио "полагање руку на жртву" када би се приносила понуда за грех, њему не би били опроштени греси због његовог безакоња. Бог никада није примио такву не закониту жртву. То би било противно закону Божијем да се понуди жртва пропуштајући да се положе руке на њу.

Исус је дошао на овај свет да би очистио све наше грехе Својом праведношћу дела (Римљанима 5:18). Његово праведно дело је било да је он био крштен Јованом Крститељем да би однео грехе са света и био распет да плати цену за грех. Он је дошао Својим крштењем и крвљу. Али на несрећу, већина Хришћана зна само половину порције Његовог праведног дела. Ми треба да знамо целу порцију Еванђеља водом и Духом. Веровати у Њега изостављајући значајну порцију Његовог Еванђеља јесте безакоње и залудност.

Апостол Јован разјашњава читаву порцију Његовог Еванђеља у својој првој Посланици. "Ово је Исус Христос што дође водом и крвљу и Духом, не само водом него водом и крвљу" (1 Јованова 5:6).

Ми смо рођени природно грешни, и грешни смо до нашег последњег даха. Ми не можемо друго осим да грешимо и не можемо побећи од Божије пресуде. Читаво човечанство је одређено да оде у пакао, "плата за грех је смрт" (Римљанима 6:23). Али где грех обилује, милост обилује много више, "Јер Богу тако омиле свет да је и Сина свог Јединородног дао, да ниједан који Га верује не погине, него да има живот вечни. (Римљанима 5:20, Јован 3:16).

Исус Христос, Син Божији долази на овај свет као Јагње Божије. Он је узео све грехе са света онда када Се крштава код Јована Крститеља у Реци Јордану. Као представник свег човечанства, Јован је положио своје руке на Исусову Главу, и у том тренутку, сви греси са света су пренесени на Исуса. Стога Исус је однео све наше грехе Својим крштењем и однео их је на Крст. Он је искрварио сву своју свету крв као цену за наш грех, и потпуно је откупио сав грех са света.

Стога је Он повикао гласно, "То се завршило!" пре Његовог последњег дана на Крсту. Шта се завршило помоћу Исуса? Сав грех и његова осуда се завршила Његовим праведним делом, другим речима, нама је било опроштено за све наше грехе Његовим крштењем и Његовом смрћу на Крсту. Исус Христос је одстранио сав грех са света пре око 2,000 година, и извео је нов и живи пут (Јеврејима 10:20). Сада је време Његове милости. Свакоме ко верује у Његово крштење и Његову смрт на Крсту могу се опростити сви његови греси, и може се настанити Светим Духом (Дела 2:38). Алелујах!

И шта више треба да кажемо! Постоји много стихова у Библији који потврђују Његово Крштење као неопходно праведно дело Исусовог спасења (Матеј 3: 13-17, 1 Петрова 3:21, Јован 6:53-55, Ефесцима 4:5, Галатима 3:27, Дела 10:37, итд.)

Да ли верујете у ову истину? Да ли нема греха у вашем срцу? Да ли је Исус однео све ваше грехе од вашег рођења до сада? Да ли је Он однео све ваше грехе од сада до вашег последњег даха помоћу Свог крштења пре 2,000 година? Онда да ли сте ви потпуно посвећени вери у Његово крштење и Његову крв?

Хришћанство дана треба да обнови Еванђеље водом и Духом. Ко год жели да зна о Еванђељу водом и духом у више детаља, да не пропусти да наговести то контактом са Мисијом Новог Живота. Ви можете да добијете књигу/е Поштованог Пол Ц. Јонга бесплатно.

Књига 1: "Да ли сте заиста били рођени изнова са водом и Духом?"
Књига 2: "Повратак еванђељу Воде и Духа"
Књига 3: " Безбедан Начин за Вас да Примите Светог Духа "
Књига 4: "Каква нас вера води Божијој Праведности? (I)""
- Пол Ц. Јонгове Беседе из Римљанима
Књига 5: "Наш ГОСПОД Који Постаде Праведност Божија (I)"
- Праведност Божија која је откривена у Римљанима
Књига 6: "Наш ГОСПОД Који Постаде Праведност Божија (II)"
- Праведност Божија која је откривена у Римљанима
Књига 7: Да ли је доба Антихриста, Мучеништва, Усхићења и доласка Миленијумског Царства? (I)
- Коментари и Беседе Књиге Откривења
Књига 8: Да ли је доба Антихриста, Мучеништва, Усхићења и доласка Миленијумског Царства? (II)
- Коментари и Беседе Књиге Откривења
Књига 9: ШАТОР: Детаљни Портрет Исуса Христоса (I)
Књига 10: ШАТОР: Детаљни Портрет Исуса Христоса (II)
Књига 11: Основне Заповести ХРИСТОВЕ
-Вера од Вере Апостолске
Књига 12: Пол Ц. Јонгова Серија Духовног 1
- Еванђеље по Матеју (I)
Књига 13: Пол Ц. Јонгова Серија Духовног 2
- Еванђеље по Матеју (II)
Књига 14: Пол Ц. Јонгова Серија Духовног 3
- Прва Јованова Посланица (I)
Књига 15: Пол Ц. Јонгова Серија Духовног 4
- Прва Јованова Посланица (II)


Штампана верзија   |  

 
Bible studies
    Беседе
    Поставке вере
    Шта је еванђеље?
    Библијски термини
    Питања из Хришћанске Вере
 

   
Ауторско право © 2001 - 2019 The New Life Mission. СВА ПРАВА задржана.