" Бесплатно сте добили, бесплатно дајте "
(Матеј 10:8)

ОСНОВИЦА  |  МАПА САЈТА  |  КОНТАКТ  |  ПОМОЋ    
Библијске Студије Бесплатне Хришћанске Књиге Бесплатне хришћанске еКњиге О нама
  Кратка Објашњења Неких Библијских Термина
 - Повезано са еванђељем Воде и Духа

 

 • Дан Искупљења
 • Код Јевреја, овај појам означава дан 'покривања,' или 'помирење.' Нај важнији дан за Јевреје био је Дан Помирења на десети дан седмог месеца (Левитима 23:27, 25:9). Ми можемо видети у Левитима 16 да сваки Високи Свештеник није улазио у Светињу над светињама осим за одређене обреде на тај дан.

  Светиња над светињама и сама има потребу за очишћењем као и сав народ Израела; стога, Високи Свештеник је нудио жртву ради преласка греха полагањем његових руку на главу жртве. Израелци су мислили на светост Божију и на своју грешност на Дан Помирења. Тада је од 15 приноса (укључујући и јарца за пустињу), 12 приноса било спаљено, а 3 приноса би се донело пред Бога за помирење (Левитски законик 16:5-29; Бројеви 29:7-11). Ако бисмо бројали 'друго јагње' споменуто у Бројевима 28:8, било би 13 приноса за жртвеник и 4 приноса за помирење.

  Дан када је Израел окајавао своје годишње греха био је десети дан седмог месеца. У том истом својству, Дан Помирења за сав свет био је дан када се Исус крстио од Јована Крститеља. То је био истински Дан Помирења за читаво човечанство. То је био дан када је Господ опрао све грехе света (Матеј 3:13-17). То је био Дан Помирења на који је Бог "према томе... испунио сву праведност".

  Повратак на Списак


  Штампана верзија   |  

   
  Bible studies
      Беседе
      Поставке вере
      Шта је еванђеље?
      Библијски термини
      Питања из Хришћанске Вере
   

     
  Ауторско право © 2001 - 2019 The New Life Mission. СВА ПРАВА задржана.