" Бесплатно сте добили, бесплатно дајте "
(Матеј 10:8)

ОСНОВИЦА  |  МАПА САЈТА  |  КОНТАКТ  |  ПОМОЋ    
Библијске Студије Бесплатне Хришћанске Књиге Бесплатне хришћанске еКњиге О нама
  Кратка Објашњења Неких Библијских Термина
 - Повезано са еванђељем Воде и Духа

 

 • Жртва Искупљења
 • У Старом Завету: Баш као и остала жртвовања, жртвовање са посвећењем за сав Израел приносило се у шатору. Високи Свештеник би се најпре очистио и обукао би светлу ланену одећу уместо уобичајене свечане хаљине за обреде, изабрао би јунца за жртву окајања и овна као жртву паљеницу за себе и свој дом (Левитски законик 16:3-4). Тада би положио своје руке на главу жртве и пренео би на њу грехе свог народа.

  Полагање руку било је обавезан обред на Дан Помирења. Ако то не би било учињено, понуђена жртва не би могла да буде прихваћена јер се помирење за грех није могло довршити без полагања руку, стога ни преношење годишњих грехова Израела на жртвену понуду.

  У Левитима 3 Мојсијева 16:21, "И метнувши Арон обе руке своје на главу јарцу живом, нека исповеди над њим сва безакоња синова Израиљевих и све преступе њихове у свим гресима њиховим, и метнувши их на главу јарцу нека га да човеку спремном да га истера у пустињу."

  Он би узео два јарца као жртвену понуду и овна као жртву паљеницу од народа (Левитима 16:5). Тада, он би довео два јарца пред Господа на врата шатора и бацањем коцке одабрао би једног за 'Господа' и другог за 'Азазела.'

  Онај за Господа био је понуђен ради помирења грехова, и јарац за Азазела би био понуђен жив пред Господом да би окајао годишње грехе народа Израела и тада изведен напоље у пустињу (Левитима 16:7-10).

  Греси Израела су били преношени на јарца полагањем руку Високог Свештеника на њега. Тада би тог јарца који је носио све грехе Израела одводили у пустињу ради измирења између Бога и људи. Тако би годишњи греси Израела били опрани.

  У Новом Завету: На исти начин, Исус Христос је био крштен од Јована Крститеља (полагањем руку у Старом Завету) и преузео све грехе света као жртвено Јагње да би испунио Божије спасење (Левитима 20:22, Матеј 3:15, ован 1:29, 36).

  У Старом Завету, пре бацања коцке, Арон би убио младог бика као понуду за грех за себе и своју кућу (Левитима 16:11). Тада, он би узео кандило напуно га ужареним угљевљем са олтара који је пред Господом и са својим рукама би додао слатки тамјан, фино уситњен, и ставио би кандило из завесе. Он би тако потпалио тамјан ватром пред Господом да би се светилиште испунило кадом. Он би такође узео нешто крви од бика и попрскао би својим прстом на свето место и испред њега седам пута (Левитима 16:12-19).

  На Дан Помирења, полагање Аронових руку на главу жртве било је неизоставно. Арон је полагао своје руке на главу јарца и пренео би све грехе и преступе Израела на главу јарца. Тада, погодан човек би узео јарца и извео га у пустињу и послао пред собом. Јарац би залутао у пустињи са гресима Израела и на крају би умро због њих. То је било уобичајено жртвовање окајавања у Старом Завету.

  То је исто и у Новом Завету осим што је јарац био замењен Исусом Христосом, који је преузео све грехе света на Себе кроз Своје крштење, крварио и умро на Крсту за све нас.

  Зато сада, спасење за све грехе се не може примити без крштења и распећа Исуса Христоса, небеског Високог Свештеника. То је испуњење спасења поновног рођења водом и Духом.

  Повратак на Списак


  Штампана верзија   |  

   
  Bible studies
      Беседе
      Поставке вере
      Шта је еванђеље?
      Библијски термини
      Питања из Хришћанске Вере
   

     
  Ауторско право © 2001 - 2019 The New Life Mission. СВА ПРАВА задржана.