Κηρύγματα

Θέμα 9: Ρωμαίους (Σχόλια στο Βιβλίο των Ρωμαίων)

[Κεφάλαιο 7-1] Εισαγωγή στο Κεφάλαιο 7

Αναλογιζόμενος το γεγονός ότι πριν από την λύτρωση η σάρκα του ήταν καταδικασμένη σε θάνατο από τον Νόμο του Θεού, ο απόστολος Παύλος έκανε την ομολογία της πίστης ότι, πιστεύοντας στον Ιησού Χριστό, έγινε νεκρός για την αμαρτία. Προτού να συναντήσουμε την δικαιοσύνη του Θεού —δηλαδή προτού να αναγεννηθούμε— όσοι από εμάς πιστεύουν στον Χριστό ζούσαμε κάτω από την εξουσία και την κατάρα του Νόμου. Έτσι, ο Νόμος θα είχε εξουσία επάνω μας αν δεν είχαμε λυτρωθεί από τις αμαρτίες μας συναντώντας τον Ιησού Χριστό, που έφερε την δικαιοσύνη του Θεού. 
Ο Παύλος μίλησε για πνευματικά θέματα που δεν μπορούν να γίνουν εύκολα κατανοητά από την σάρκα — δηλαδή εκείνοι που είναι νεκροί για την αμαρτία δεν είναι πλέον κάτω από την εξουσία της αμαρτίας, όπως ακριβώς μια γυναίκα της οποίας ο σύζυγος έχει πεθάνει, ελευθερώνεται εντελώς από την υποχρέωσή της στο σύζυγό της. Αυτή η περικοπή μπορεί να ακούγεται απλή αλλά είναι μια πνευματικά κρίσιμη περικοπή. Αυτό σημαίνει ότι, είτε μας αρέσει είτε όχι, εκείνος που δεν έχει συναντήσει την δικαιοσύνη του Θεού, είναι στην πραγματικότητα καταδικασμένος να ζει κάτω από την κατάρα του Νόμου. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχει επιλύσει ακόμα το πρόβλημα των αμαρτιών τους. 
Στην Επιστολή προς Ρωμαίους 6:23 μας λέει ότι «ο μισθός της αμαρτίας είναι θάνατος», εννοώντας ότι η αμαρτία θα εξαφανιστεί μόνο όταν πληρωθεί η ποινή της. Αν κάποιος πιστεύει στον Ιησού, όμως δεν ξέρει την δικαιοσύνη του Θεού που δόθηκε από τον Ιησού, τότε αυτός ζει ακόμα στην αμαρτία και πρέπει να πληρώσει την ποινή της αμαρτίας. Για αυτό πρέπει να συναντήσουμε την δικαιοσύνη του Θεού μέσω του Ιησού Χριστού. Μόνο αντιμετωπίζοντας την δικαιοσύνη του Θεού μπορούμε να είμαστε νεκροί απέναντι στις αμαρτίες μας, ελευθερωμένοι από τον Νόμο, και να παντρευτούμε με τον νυμφίο μας Ιησού Χριστό. 
Μπορούμε να βρούμε την δικαιοσύνη του Θεού μέσω του Ιησού Χριστού, αλλά χωρίς πίστη σε αυτήν την δικαιοσύνη του Θεού, κανένας δεν μπορεί να ελευθερωθεί από τον Νόμο. Ο μόνος τρόπος να ξεφύγουμε από την κατάρα του Νόμου είναι να γνωρίσουμε και να πιστέψουμε στην δικαιοσύνη του Θεού. Εσείς έχετε βρει αυτήν την δικαιοσύνη του Θεού μέσω του Ιησού; Αν όχι, τώρα είναι ο καιρός για σας, να εγκαταλείψετε την δική σας δικαιοσύνη και να επιστρέψετε ταπεινά στον λόγο του Θεού. 
 

Προς τον Χριστό αφού γίνουμε νεκροί για την αμαρτία

Ο Παύλος είπε στους αδελφούς του στην Ρώμη, «Λοιπόν, αδελφοί μου, και σεις εθανατώθητε ως προς τον νόμον διά του σώματος του Χριστού». Πρέπει να έχετε ακριβή κατανόηση του τι σημαίνει «εθανατώθητε ως προς τον νόμον διά του σώματος του Χριστού». Κανείς δεν μπορεί να πάει στον Χριστό χωρίς να γίνει νεκρός για την αμαρτία μέσω του σώματος του Χριστού. Οι αμαρτίες μας, με άλλα λόγια, πρέπει να πεθάνουν μαζί με το σώμα του Ιησού Χριστού. Αυτό είναι δυνατό μόνο όταν κάποιος πιστεύει στο βάπτισμα του Ιησού από τον Ιωάννη και τον θάνατό Του στον Σταυρό. 
Μπορούμε να πεθάνουμε μαζί με τον Χριστό για την αμαρτία, πιστεύοντας στο βάπτισμα του Ιησού από τον Ιωάννη. Επειδή ο Ιησούς πέθανε έχοντας αναλάβει όλες τις αμαρτίες της ανθρωπότητας επάνω στο σώμα Του με το βάπτισμά Του από τον Ιωάννη, και οι δικές μας αμαρτίες επίσης πέθαναν μαζί Του όταν πιστέψαμε σε αυτό. Η αλήθεια είναι ότι όλες οι αμαρτίες του κόσμου μεταβιβάστηκαν στον Ιησού μέσω του βαπτίσματός Του από τον Ιωάννη. Αυτή η αλήθεια πρέπει όχι μόνο να μαθευτεί, αλλά και να φυλαχτεί στις καρδιές μας με πίστη. Πρέπει να κρατήσουμε αυτήν την πίστη έως ότου μπούμε στην Βασιλεία του Θεού. Για αυτό ο Παύλος είπε ότι γίναμε νεκροί για τον Νόμο μέσω του σώματος του Χριστού. Έτσι, όσοι πιστεύουν σε αυτήν την αλήθεια, μπορούν να πάνε στον Ιησού Χριστό, να ζήσουν με Αυτόν και να παράγουν τους καρπούς της δικαιοσύνης για τον Θεό. 
Δεν πρέπει να πιστέψουμε στο παλαιό γράμμα αλλά στην νέα αλήθεια του Πνεύματος. Στην πραγματικότητα οι αμαρτωλοί διαπράττουν περισσότερες αμαρτίες εξαιτίας του Νόμου. Αυτό συμβαίνει επειδή ο Νόμος αποκαλύπτει περισσότερες αμαρτίες που είναι κρυμμένες μέσα τους, καθιστώντας τους περισσότερο ενήμερους για τις αμαρτίες τους και κάνοντάς τους να αμαρτάνουν ακόμα περισσότερο. Μια από τις λειτουργίες του Νόμου είναι να μας κάνει να αναγνωρίσουμε τις αμαρτίες μας, αλλά λειτουργεί επίσης για να αποκαλύψει περισσότερο την φύση της αμαρτίας και μας κάνει να διαπράττουμε περισσότερες αμαρτίες. Αν δεν ήταν ο Νόμος που μας έδωσε ο Θεός, δεν θα ξέραμε ότι υπήρχε τόση πολλή αμαρτία που κρύβεται μέσα μας. Αλλά ο Θεός μάς έδωσε τον Νόμο Του, και αυτός ο Νόμος όχι μόνο καθιστά την αμαρτία ακόμα πιο αμαρτωλή, αλλά μας κάνει επίσης να διαπράττουμε όλο και περισσότερες αμαρτίες. 
Επομένως, λέει ο Παύλος, αφού έχουμε γίνει νεκροί για την αμαρτία μέσω του σώματος του Χριστού, πρέπει τώρα να υπηρετήσουμε τον Κύριο πιστεύοντας στην δικαιοσύνη του Θεού. Μας λέει να υπηρετήσουμε τον Κύριο με την βοήθεια του Πνεύματος και το δώρο της λύτρωσης που δόθηκε σε μας για την πίστη μας που φυλάγεται βαθιά στις καρδιές μας, αντί να Τον υπηρετούμε πιστεύοντας κατά γράμμα στον λόγο. Δεδομένου ότι η Βίβλος μάς λέει ότι «το γράμμα θανατώνει, αλλά το Πνεύμα ζωοποιεί», πρέπει να ακολουθήσουμε τον Κύριο αναγνωρίζοντας την αληθινή έννοια του ευαγγελίου του ύδατος και του Πνεύματος, το οποίο είναι η δικαιοσύνη του Θεού. Με άλλα λόγια, όταν πιστεύουμε στον λόγο του Θεού, πρέπει να ξέρουμε και να πιστεύουμε στην αληθινή έννοια που κρύβεται στον γραπτό Λόγο. 
 

Είναι λοιπόν ο νόμος αμαρτία; Βεβαίως όχι! 

Ο Παύλος εξήγησε τον Νόμο του Θεού υπογραμμίζοντας τις λειτουργίες του. Αυτό δείχνει πόσο σημαντικό είναι να πιστέψουμε με κατάλληλη κατανόηση της λειτουργίας του Νόμου. Ο Παύλος κοίταζε προηγούμενα τις αμαρτίες του με τον δικό του τρόπο και για αυτόν τον λόγο δεν ήξερε τις αμαρτίες του, αλλά μέσω του Νόμου του Θεού μπόρεσε να συνειδητοποιήσει ότι είχε μέσα του μια άπληστη καρδιά. 
Ελπίζω ότι οι πιστοί στον Ιησού είναι σήμερα επίσης ικανοί να φθάσουν στην ίδια κατανόηση για τον Νόμο όπως εκείνη που κήρυξε ο Παύλος. Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι οι οποίοι, επειδή δεν έχουν αναγνωρίσει την αλήθεια του Νόμου, προσπαθούν όλο και σκληρότερα να ζήσουν την ζωή τους σύμφωνα με τον Νόμο. Πηγαίνουν στην εκκλησία νομίζοντας ότι αν προσπαθήσουν λίγο σκληρότερα, θα μπορέσουν να τηρήσουν όλον τον Νόμο. Αλλά στην πραγματικότητα, αυτοί οι άνθρωποι δεν θα είναι σε θέση να βρουν διόλου την δικαιοσύνη του Θεού. 
Δεν έχουν αναγνωρίσει την βαθιά έννοια του Νόμου που δόθηκε από τον Θεό, και έτσι έχουν γίνει νομικιστές. Είναι υποκριτικά τυφλοί, ανίκανοι να δουν ακόμα και τις καρδιές τους, και δεν ξέρουν ότι στέκονται ενάντια στην δικαιοσύνη του Θεού στην Χριστιανική κοινότητα. Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι άνθρωποι στο σημερινό Χριστιανισμό. Εκείνοι που δεν ξέρουν αληθινά την δικαιοσύνη του Θεού και έχουν δεχτεί τον Ιησού ως κατ’ όνομα Σωτήρα τους με νομικιστική πίστη, δεν θα απαλλαχτούν από την τιμωρία του αιώνιου θανάτου. 
Ο Παύλος δήλωσε ότι αναγνώρισε την επιθυμία που υπήρχε μέσα στην καρδιά του, μέσω των εντολών του Θεού. Όταν αναγνώρισε τις αμαρτίες του μέσω των εντολών, ο Παύλος ήταν ακόμα νομικιστής που νόμιζε ότι έπρεπε να τηρήσει τον Νόμο του Θεού. Οι εντολές του Θεού αποκάλυψαν την επιθυμία που υπήρχε στην καρδιά του Παύλου και έκαναν τις αμαρτίες του Παύλου ακόμα πιο αμαρτωλές. Έτσι ο Παύλος έφτασε να συνειδητοποιήσει ότι δεν ήταν παρά ένας μεγάλος αμαρτωλός. 
Υπάρχουν δώδεκα φύσεις αμαρτίας στο ανθρώπινο μυαλό. Όταν ο Παύλος δεν ήξερε για τις πραγματικές λειτουργίες του Νόμου, νόμιζε για τον εαυτό του ότι ήταν ένας καλός άνθρωπος, μη συνειδητοποιώντας ακριβώς πόσο αμαρτωλός ήταν πραγματικά. Αλλά το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του, να ζήσει τηρώντας τις εντολές του Θεού, του παρουσίασε ότι ήταν αδύνατο να τηρήσει τις εντολές, και ότι αυτές οι εντολές τού αποκάλυψαν πραγματικά τις αμαρτίες του ακόμα περισσότερο. 
Πώς είναι οι άνθρωποι όταν δεν πιστεύουν στον Ιησού; Όταν εσείς πρωταρχίσατε να πιστεύετε στον Ιησού, ίσως είχατε πάρει φωτιά με την πίστη σας, αλλά καθώς περνούσαν τα χρόνια ανακαλύψατε τις πολλές αμαρτίες που είναι εγκαταστημένες μέσα σας. Τι σας βοήθησε να ανακαλύψετε αυτές τις αμαρτίες; Ήταν μέσω του γραπτού Νόμου και των εντολών που ανακαλύψαμε ακριβώς πόσο γεμάτες είναι οι καρδιές μας με τα δώδεκα είδη αμαρτιών. Και αποφεύγουμε να δούμε τους αμαρτωλούς εαυτούς μας ενώπιόν Του Νόμου. Αυτό συμβαίνει επειδή, μέσω του Νόμου, βρίσκουμε ότι είμαστε αληθινά μεγάλοι αμαρτωλοί. 
Για αυτό μερικοί άνθρωποι κατασκεύασαν το Δόγμα της Δικαίωσης, για να ανακουφιστούν. Αυτό το δόγμα υποστηρίζει ότι ακόμα και αν έχουμε αμαρτία στις καρδιές μας ο Θεός θα μας θεωρήσει ως δίκαιους, απλά και μόνο επειδή πιστεύουμε στον Ιησού. Αυτό είναι μόνο ένα ανθρώπινο δόγμα. Οι άνθρωποι κατασκεύασαν και πίστεψαν ένα τέτοιο δόγμα για να κρύψουν τις αμαρτίες τους, προσπαθώντας να ζήσουν στην ικανοποίηση αυτού του δόγματος. Αλλά επειδή εξακολουθούν να αποκαλύπτονται ως αμαρτωλοί ενώπιον του Νόμου, οι αμαρτίες τους ζυγίζουν βαρύτερες και βαρύτερες στο νου τους. Για να ελευθερωθούμε από όλες τις αμαρτίες μας, δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή παρά να πιστέψουμε στο ευαγγέλιο που περιέχει την δικαιοσύνη του Θεού. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ελευθερωθούμε από όλες τις αμαρτίες μας. 
Καθώς ο Παύλος στο παρελθόν είχε σκεφτεί ότι ο Θεός έδωσε τις εντολές για να τηρούνται, το θεωρούσε φυσικό ότι θα προσπαθούσε και θα έκανε το καλύτερο που μπορούσε για να τις τηρήσει. Ωστόσο, αντίθετα με αυτό, ανακάλυψε ότι αυτές οι εντολές έβαλαν πραγματικά την ψυχή του στον θάνατο λόγω της αμαρτίας. Ο Παύλος τελικά συνειδητοποίησε ότι είχε παρανόηση και πίστευε εσφαλμένα στις εντολές του Θεού. 
Ο καθένας έχει στην καρδιά του τα δώδεκα είδη αμαρτιών που αναφέρονται στο Κατά Μάρκον 7:21-23. «Διότι έσωθεν εκ της καρδίας των ανθρώπων εξέρχονται οι διαλογισμοί οι κακοί, μοιχείαι, πορνείαι, φόνοι, κλοπαί, πλεονεξίαι, πονηρίαι, δόλος, ασέλγεια, βλέμμα πονηρόν, βλασφημία, υπερηφανία, αφροσύνη. Πάντα ταύτα τα πονηρά έσωθεν εξέρχονται, και μολύνουσι ον άνθρωπον». 
Ο Παύλος και όλοι οι άλλοι άνθρωποι έφτασαν τελικά να αναγνωρίσουν τις αμαρτίες τους μέσω των εντολών του Θεού. Με τον Νόμο αναγνώρισαν τις αμαρτίες τους και καταδικάστηκαν σε θάνατο, και έπειτα ανακάλυψαν την δικαιοσύνη του Θεού μέσω του Ιησού Χριστού και πίστεψαν σε αυτήν. Ποια είναι η δική σας κατανόηση για την δικαιοσύνη του Θεού; Προσπαθείτε ακόμα να τηρήσετε τις εντολές, νομίζοντας ότι μπορείτε να τις τηρήσετε όλες; Ο Θεός μάς έδωσε τον Νόμο Του έτσι ώστε να αναγνωρίσουμε τις αμαρτίες μας και να επιστρέψουμε σε Αυτόν — με άλλα λόγια, να ελευθερωθούμε από την αμαρτία, πιστεύοντας στην δικαιοσύνη του Θεού. Πρέπει να έχουμε σωστή κατανόηση του λόγου που ο Θεός μάς έδωσε τις εντολές Του και να πιστεύουμε σε αυτές σωστά. Μόλις αναγνωρίσετε αυτήν την αλήθεια, θα γνωρίσετε πόσο πολύτιμο είναι το ευαγγέλιο του ύδατος και του Αγίου Πνεύματος.
Όσοι πιστεύουν στις εντολές του Θεού, μπορούν να συνειδητοποιήσουν πόσο μεγάλοι αμαρτωλοί είναι στα μάτια του Θεού. Οι άνθρωποι που δεν ξέρουν το ρόλο των εντολών και δεν πιστεύουν στην δικαιοσύνη του Θεού, θα συναντήσουν μεγάλες δυσκολίες στην θρησκευτική τους ζωή και θα οδηγηθούν τελικά στην καταστροφή τους. Αυτό συμβαίνει επειδή απλά είναι αδύνατο να μείνεις μακριά από την αμαρτία ζώντας σε έναν κόσμο που είναι γεμάτος αμαρτίες. Για αυτό μερικοί άνθρωποι απομονώνονται σε μακρινά βουνά και προσπαθούν να ζήσουν ασκητική ζωή. Νομίζουν ότι μπορούν να αποφύγουν τις αμαρτίες ζώντας στα μακρινά βουνά και μακριά από τις αμαρτίες του κόσμου, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. 
Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι, αν και είναι αλήθεια ότι ο καθένας σε αυτόν τον κόσμο αμαρτάνει και έτσι έχει αμαρτία στην καρδιά του, η λύτρωση από όλη αυτήν την αμαρτία μπορεί να βρεθεί στην γνώση και την πίστη της δικαιοσύνης του Θεού. Ακόμα και αν έπρεπε να αποφύγουμε τον κόσμο για να ξεφύγουμε από τις αμαρτίες του, ακόμα θα ήμασταν ανίκανοι να ξεφύγουμε από τις αμαρτίες των καρδιών μας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αμαρτίες μας βρίσκονται μέσα στις καρδιές μας. Για να απελευθερωθούμε αληθινά από την αμαρτία, πρέπει να πιστέψουμε στο ευαγγέλιο του ύδατος και του Πνεύματος. Ο νόμος του Θεού και οι εντολές Του καθιστούν τις αμαρτίες μας ακόμα πιο αμαρτωλές. Εκείνοι που ξέρουν την σοβαρότητα των αμαρτιών τους, πρέπει να μάθουν και να πιστέψουν στην δικαιοσύνη του Θεού, που αποκαλύπτεται σε μας μέσω του ευαγγελίου του ύδατος και του Πνεύματος. 
«Και η εντολή ήτις εδόθη προς ζωήν, αυτή ευρέθη εν εμοί προς θάνατον. Διότι η αμαρτία λαβούσα αφορμήν διά της εντολής, με εξηπάτησε, και δι’ αυτής με εθανάτωσεν» (Ρωμ. 7:10-11). Πρέπει να έχουμε κατάλληλη κατανόηση του Νόμου. Εκείνοι που δεν έχουν κατανοήσει πλήρως τον Νόμο, θα ξοδέψουν ολόκληρη την ζωή τους πνιγμένοι στην τυπολατρία, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τον Νόμο ως την τελευταία μέρα τους. Μόνο εκείνοι που ξέρουν τον αληθινό ρόλο του Νόμου, θα αγαπήσουν και θα πιστέψουν στην δικαιοσύνη του Θεού, που εκπληρώθηκε από τον Ιησού. Εσείς γνωρίζετε αυτήν την δικαιοσύνη του Θεού; 
Ο απόστολος Παύλος είπε ότι στο παρελθόν, επειδή δεν αναγεννήθηκε, ανήκε στην σάρκα του και είχε πουληθεί στην αμαρτία. Επίσης ομολόγησε ότι αν και επιθυμούσε να ζήσει τηρώντας τον Νόμο του Θεού, κατέληξε να κάνει αυτό που δεν επιθυμούσε — δηλαδή να διαπράττει αμαρτία. Αυτό έγινε επειδή δεν είχε το Άγιο Πνεύμα, δεδομένου ότι δεν είχε την δικαιοσύνη του Θεού. Ύστερα ο Παύλος αναγνώρισε ότι ο λόγος που αντίθετα από την επιθυμία του διέπραττε την αμαρτία, ήταν εξαιτίας των αμαρτιών που υπήρχαν στην καρδιά του, επειδή εκείνη την εποχή δεν είχε βρει ακόμα την δικαιοσύνη του Θεού. 
Εντούτοις, ο Παύλος αναγνώρισε έναν νόμο, και εκείνος ο νόμος ήταν ο νόμος της αμαρτίας — η πιο θεμελιώδης αναγνώριση του γεγονότος ότι ο άνθρωπος που έχει αμαρτία στην καρδιά του δεν μπορεί να αποφύγει να αμαρτάνει. Επίσης συνειδητοποίησε ότι ο εσωτερικός άνθρωπος εξακολουθούσε να επιθυμεί να ζει πάντα σύμφωνα με τον Νόμο του Θεού. Αλλά ο Παύλος ομολόγησε ότι, ακριβώς όπως ένα δέντρο αμαρτίας παράγει τους καρπούς της αμαρτίας, και εκείνος που ήταν αμαρτωλός μπορούσε μόνο να συνεχίσει να ζει μέσα στην αμαρτία, επειδή αφού δεν είχε συναντήσει ακόμα τον Ιησού Χριστό, δεν είχε λάβει την λύτρωση των αμαρτιών του. Με άλλα λόγια, ήταν πρέπον για αυτόν να πεθάνει εξαιτίας των αμαρτιών του. 
Για αυτό ομολόγησε ότι ήταν ένας ταλαίπωρος άνθρωπος, θρηνώντας, «Τις θέλει με ελευθερώσει από του σώματος του θανάτου τούτου;» (Ρωμ. 7:24). Αυτό ήταν το συμπέρασμα του Παύλου τότε που ήταν αμαρτωλός. Πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά εφαρμόζοντας στον εαυτό σας αυτήν την ομολογία του Παύλου. Είστε φυλακισμένοι ακόμα σε αυτό το σώμα του θανάτου, που δεν μπορεί να τηρήσει τον Νόμο; Πρέπει να πιστέψετε στην δικαιοσύνη του Θεού. Στο ευαγγέλιο του ύδατος και του Πνεύματος είναι κρυμμένη αυτή η δικαιοσύνη του Θεού, και μπορούμε να επιτύχουμε την δική Του δικαιοσύνη με την πίστη σε αυτό το ευαγγέλιο. 
Ο Παύλος θα μπορούσε να ελευθερωθεί από όλη την ταλαιπωρία του πιστεύοντας στο βάπτισμα του Ιησού Χριστού και τον θάνατό Του στον Σταυρό.