Κηρύγματα

Θέμα 10: Η Αποκάλυψη (Σχόλια στην Αποκάλυψη)

[Κεφάλαιο 8-2] (Αποκάλυψη 8:1-13) Είναι οι Πληγές των Επτά Σαλπίγγων κατά Γράμμα;

( Αποκάλυψη 8:1-13 )

Στην Αποκάλυψη κεφ. 5 εμφανίζεται ένας κύλινδρος σφραγισμένος με επτά σφραγίδες, τον οποίο έλαβε ο Ιησούς. Αυτό σημαίνει ότι ο Ιησούς επιφορτίστηκε έτσι με όλη την εξουσία και δύναμη του Θεού, και ότι από εδώ και στο εξής θα οδηγήσει τον κόσμο σύμφωνα με το σχέδιο του Θεού. Το κεφάλαιο 8 της Αποκάλυψης ανοίγει με την περικοπή, «Και ότε ήνοιξε την σφραγίδα την εβδόμην, έγεινε σιωπή εν τω ουρανώ, έως ημίσειαν ώραν. Και είδον τους επτά αγγέλους, οίτινες ίσταντο ενώπιον του Θεού, και εδόθησαν εις αυτούς επτά σάλπιγγες». Ο Ιησούς ανοίγει έτσι την έβδομη σφραγίδα του κυλίνδρου και μας αποκαλύπτει τα πράγματα που πρόκειται να συμβούν. 
Το κεφάλαιο 8 αρχίζει λέγοντάς μας ότι οι πληγές των επτά σαλπίγγων θα αρχίσουν με τις προσευχές των αγίων. Από το στίχο 6 και στην συνέχεια, το κεφάλαιο μιλάει για τις πληγές των επτά σαλπίγγων που θα έρθουν σε αυτό τον κόσμο. 
 

Η πληγή της πρώτης σάλπιγγας

Η πρώτη σάλπιγγα — Στίχος 7: «Και ο πρώτος άγγελος εσάλπισε, και έγεινε χάλαζα και πυρ μεμιγμένα με αίμα, και ερρίφθησαν εις την γην· και το τρίτον των δένδρων κατεκάη και πας χλωρός χόρτος κατεκάη». 
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ανακαλύψουμε είναι αν οι άγιοι θα είναι ή όχι μέσα στις πληγές των επτά σαλπίγγων όταν αυτές ξεχυθούν επάνω στην γη. 
Εδώ εμφανίζονται επτά άγγελοι με επτά σάλπιγγες. Πρέπει να καταλάβουμε ότι, απέναντι σε αυτές τις επτά πληγές, εμείς θα παραμείνουμε σε αυτή την γη και θα περάσουμε από τις πρώτες έξι πληγές. Πρέπει επίσης να καταλάβουμε πως όταν ηχήσει η έβδομη σάλπιγγα, εμείς θα αρπαχθούμε και ότι θα ακολουθήσουν οι πληγές των επτά φιαλών. 
Ο στίχος 7 μας λέει πως όταν σάλπισε ο πρώτος άγγελος, στην γη έβρεξε χαλάζι και φωτιά ανακατεμένα με αίμα, που έκαψαν το ένα τρίτο της γης και το ένα τρίτο των δέντρων. Το ένα τρίτο του κόσμου και της φύσης, με άλλα λόγια, κάηκε ολοσχερώς. 
Θα μπορούσαμε να ζήσουμε όταν η φύση καίγεται έτσι με καπνό; Χαλάζι και φωτιά ανακατεμένα με αίμα θα πέφτουν επάνω μας, και τα δέντρα θα έχουν μετατραπεί σε στάχτη. Θα μπορούσαμε να ζήσουμε πραγματικά περικυκλωμένοι από αυτό το φυσικό περιβάλλον που έχει καεί ως το έδαφος; Όταν αντιμετωπίσουμε πραγματικά την σκληρή πραγματικότητα της απώλειας των σπιτιών μας από αυτή την βροχή του χαλαζιού ανακατεμένου με φωτιά και αίμα, και της αργής καύσης των πυκνών δασών και λόφων, κανένας μας δεν θα έχει την παραμικρή επιθυμία να συνεχίσει να ζει, μα για αυτό τον λόγο, ούτε και θα μπορούσαμε να το κατορθώσουμε, ακόμα και αν θέλαμε. 
Μην ξεχνάτε ότι εσείς και εγώ πρέπει να περάσουμε από αυτή την πρώτη πληγή. Όταν αντιληφθούμε ότι μπαίνουμε σε αυτή την μεγάλη πληγή, πρέπει επίσης να καταλάβουμε ότι ο Αντίχριστος θα υπάρχει ήδη τότε σε αυτή την γη. Επειδή τέτοιες πληγές θα αρχίσουν πριν φανερωθεί πλήρως ο Αντίχριστος για να επιδιώξει την απόλυτη κυριαρχία του πάνω στον κόσμο, οι ηγέτες του κόσμου θα αρχίσουν να διαμορφώνουν ένα ενωμένο μέτωπο για να αντιμετωπίσουν τις πληγές και ένας ορισμένος κυβερνήτης θα συγκεντρώσει επτά άλλους κυβερνήτες για να σχηματίσουν μια μεγάλη δύναμη. 
Ο Αντίχριστος θα φανερωθεί τότε αρκετά φυσικά με αυτή την διαδικασία ως απόλυτος κυβερνήτης. Καθώς ο Αντίχριστος θα συμβάλει στην διαχείριση και την διάσωση της καταστροφής της φύσης, πολλοί εντυπωσιασμένοι από την δύναμή του, θα αρχίσουν να τον ακολουθούν νομίζοντας ότι έχει θεία ύπαρξη, και οι υποστηρικτές του θα πολλαπλασιαστούν. 
Η Βίβλος μας λέει πως όταν σαλπίσει ο πρώτος άγγελος, θα φέρει την πρώτη από τις πληγές των επτά σαλπίγγων που θα κάψουν το ένα τρίτο της γης. Τόσο εμείς οι άγιοι όσο και οι άνθρωποι του κόσμου, θα ζούμε σε αυτή την γη όταν την χτυπήσει αυτή η πληγή. Τι θα συμβεί τότε στον κόσμο; Το χάος θα ξεχυθεί ασυγκράτητο στον κόσμο, με καταστροφές, πτώματα και τραυματισμένους να βρίσκονται παντού· η ατμόσφαιρα θα καλυφθεί από τον καπνό και το τοξικό αέριο που θα παράγεται από την λίμνη της φωτιάς θα καταπίνει ολόκληρο τον κόσμο και ο αέρας θα στερηθεί το οξυγόνο καθώς η παγκόσμια ερήμωση που θα προκληθεί από την φωτιά θα στερήσει δραστικά την ικανότητα του πλανήτη να αναπαράγει οξυγόνο. Η πρώτη πληγή από μόνη της θα μετατρέψει αυτό τον κόσμο σε στάχτες, τόσο κατεστραμμένο, ώστε να αφαιρέσει ακόμα και την επιθυμία μας να ζήσουμε. 
Από αυτή την πληγή, πρέπει να κάνουμε μια σοφή επιλογή. Ζώντας σε έναν κανονικό κόσμο τώρα, μπορεί να τρομάζουμε για τις μεγάλες πληγές και δοκιμασίες που θα έρθουν. Αλλά μπορούμε να ελευθερωθούμε από αυτό τον φόβο και αντίθετα να είμαστε θαρραλέοι, επειδή όταν χαθεί το ένα τρίτο της φύσης του κόσμου με φωτιά και οι άνθρωποι θρηνούν παντού, πολύ πριν από αυτό ήδη θα ξέρουμε ότι η πληγή ήταν αναμενόμενη και ότι υπάρχουν ακόμα περισσότερες πληγές που πρόκειται να έρθουν. Επειδή έχουμε την ελπίδα, μπορούμε να γεμίσουμε από αυτήν αλλά επειδή έχουμε επίσης την σάρκα, μπορεί κατά περιόδους να κυριευθούμε από φόβο. Επειδή όμως γνωρίζουμε το μέλλον αυτής της γης, στηρίζουμε την ελπίδα μας όχι σε αυτή την γη αλλά στην Βασιλεία του Θεού. Με τέτοια πίστη και την κατοίκηση μέσα μας του Αγίου Πνεύματος, μπορούμε να είμαστε θαρραλέοι και γενναίοι. 
Οι θρηνώδεις κραυγές των ανθρώπων του κόσμου θα γίνουν ολοένα δυνατότερες και εμείς επίσης μπορεί να θρηνήσουμε αν οι οικογένειές μας είναι μεταξύ εκείνων που δεν έχουν λάβει την άφεση των αμαρτιών τους. Μερικοί από τις κατά σάρκα οικογένειές μας, που δεν είναι λυτρωμένοι από τις αμαρτίες τους, μπορεί και να μας ξεπουλήσουν στον Αντίχριστο για ένα κομμάτι ψωμί. Από την άλλη πλευρά, κάποιοι ίσως έρθουν σε μας να ρωτήσουν πώς μπορούν να λάβουν την άφεση των αμαρτιών τους. Αυτό είναι περισσότερο από πιθανό, επειδή η ευκαιρία για την λύτρωσή τους θα είναι ακόμα διαθέσιμη τότε. Η Βίβλος μας λέει πως όταν έρθουν οι πληγές των επτά σαλπίγγων, το ένα τρίτο ολόκληρου του κόσμου θα πεθάνει. Αυτό επίσης σημαίνει ότι τα δύο τρίτα του κόσμου θα επιζήσουν. Όταν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού θα καεί πραγματικά μέχρι θανάτου, πρέπει να καταλάβουμε ότι ο χρόνος του μαρτυρίου μας και της επιστροφής του Κυρίου δεν είναι μακριά. Ο Θεός είπε ότι θα βρέξει από τον ουρανό χαλάζι και φωτιά αναμιγμένα με αίμα. 
Όταν ο Θεός ρίξει φωτιά και χαλάζι σε εμάς, εμείς δεν θα μπορέσουμε να το αποφύγουμε. Θα είναι αδύνατο, ακόμα και με την επιστημονική πρόοδο, να αναπτυχθεί και να εφαρμοστεί μια αμυντική ασπίδα στην ατμόσφαιρα, που να μπορεί να καλύψει ολόκληρο τον κόσμο από την πτώση φωτιάς και χαλαζιού. Ακόμα και αν επρόκειτο να βρούμε μια τέτοια συσκευή, δεν θα είχε καμία αντιστοιχία με την δύναμη της πληγής που προέρχεται από τον Κύριο. Πρέπει να δεχτούμε στις καρδιές μας το γεγονός ότι αυτές οι πληγές θα έρθουν πράγματι σε μας και να ζήσουμε την ζωή μας με πίστη σε όλο τον Λόγο των υποσχέσεων του Θεού στις καρδιές μας. 
Πρόσφατα, άκουσα στις ειδήσεις ότι έπεσαν στην Κίνα χαλαζόκοκκοι μεγάλοι όσο ένα κεφάλι ανθρώπου, 45 εκατ. σε διάμετρο. Επιταχύνοντας από την πτώση, αυτά τα χοντρά κομμάτια πάγου σε μέγεθος κεφαλιού ανθρώπου, έπεσαν με τέτοια καταπληκτική δύναμη, που διαπέρασαν τις στέγες και κατέστρεψαν τα πάντα στην πορεία τους. Αλλά το χαλάζι που θα πέσει με την πρώτη πληγή, θα είναι ακόμα μεγαλύτερο σε ισχύ. Πρέπει να πιστέψουμε στις καρδιές μας ότι η φωτιά που θα κάψει το ένα τρίτο αυτής της γης, θα είναι πολύ πιο καταστρεπτική από αυτούς τους χαλαζόκοκκους στην Κίνα, θα έρθει πράγματι και πρέπει να φυλάξουμε αυτή την πίστη στις καρδιές μας και να ενεργήσουμε με αυτή την πίστη όταν φθάσει πραγματικά αυτή η πληγή. Πρέπει να πιστέψουμε ότι αυτός ο κόσμος πρόκειται να καταστραφεί σύντομα. Και πρέπει επίσης να είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε την πληγή με τέτοια πίστη και να είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε το μαρτύριο. Όταν ηχήσουν οι επτά σάλπιγγες, οι επτά πληγές θα πέσουν στην πραγματικότητα σε αυτό τον κόσμο. Αυτή θα είναι η πρώτη από αυτές τις πληγές. 
 

Η πληγή της δεύτερης σάλπιγγας που έρχεται από τον Θεό

Η δεύτερη σάλπιγγα — Στίχοι 8-9: «Και ο δεύτερος άγγελος εσάλπισε, και ως όρος μέγα καιόμενον με πυρ ερρίφθη εις την θάλασσαν, και το τρίτον της θαλάσσης έγεινεν αίμα, και απέθανε το τρίτον των εμψύχων κτισμάτων των εν τη θαλάσση και το τρίτον των πλοίων διεφθάρη». 
Πρέπει να δώσουμε προσοχή στο γεγονός ότι οι άγιοι θα περάσουν επίσης μέσα από αυτή την δεύτερη πληγή. 
Εδώ λέει ότι κάτι σαν ένα μεγάλο βουνό ρίχτηκε στην θάλασσα, που μετέτρεψε το ένα τρίτο της θάλασσας σε αίμα και σκότωσε το ένα τρίτο των ζωντανών πλασμάτων της. Όταν έρθουν οι έσχατοι καιροί, η τάξη του σύμπαντος θα διαταραχθεί, εξασθενίζοντας τους αστερισμούς και αναγκάζοντας τα αστέρια να συγκρουστούν το ένα με το άλλο και να συντριβούν, και από αυτό πολλοί μετεωρίτες θα πετάξουν προς την γη σε μια σειρά συγκρούσεων. Μερικοί από αυτούς τους μετεωρίτες θα περάσουν μέσα από την ατμόσφαιρα και θα πέσουν στην θάλασσα με όλη την ορμή της δύναμής τους, μετατρέποντας το ένα τρίτο της θάλασσας σε αίμα, σκοτώνοντας το ένα τρίτο των ζωντανών πλασμάτων της και καταστρέφοντας το ένα τρίτο των πλοίων. Αυτή είναι η πληγή της δεύτερης σάλπιγγας από τις πληγές των επτά σαλπίγγων. 
Όταν συμβεί αυτό, θα μπορούμε τότε να φάμε ψάρια από την θάλασσα ή ακόμα και να κολυμπήσουμε σε αυτήν; Κανένας δεν θα μπορεί να το κάνει πια. Όταν ένας αστεροειδής σαν ένα μεγάλο βουνό πέσει στην θάλασσα, το ένα τρίτο της θάλασσας θα μετατραπεί σε αίμα, το ένα τρίτο των ζωντανών πλασμάτων της θα σκοτωθεί, σαπίζοντας την θάλασσα με τα νεκρά πτώματά τους, και παλιρροιακά κύματα και σεισμοί θα καταστρέψουν όχι μόνο τα πλοία αλλά θα σκοτώσουν και πολλούς ανθρώπους. 
Θυμάμαι που είδα μια κινηματογραφική ταινία όπου ένας αστεροειδής πέφτει στην θάλασσα και προκαλεί μεγάλα παλιρροιακά κύματα που καλύπτουν την γη. Οι παραγωγοί των κινηματογραφικών ταινιών που έκαναν αυτή την κινηματογραφική ταινία, είμαι βέβαιος πως είχαν ζωηρή την εικόνα των έσχατων καιρών στο νου τους. Ότι μεγάλες καταστροφές θα χτυπήσουν την γη είναι αλήθεια που ακόμα και οι μη πιστοί μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν. Αμέτρητοι άνθρωποι θα σκοτωθούν από την πληγή της πτώσης των μετεωριτών. Αλλά, καθώς μόνο το ένα τρίτο του κόσμου θα καταστραφεί, εσείς και εγώ θα συνεχίσουμε να ζούμε σε αυτή την γη έως ότου ξεχυθούν οι πληγές των επτά φιαλών. 
Οι άνθρωποι πίστευαν κάποτε ότι η αρπαγή θα συμβεί όταν τελειώσει η Μεγάλη Θλίψη, αλλά με την εμφάνιση της θεωρίας της αρπαγής πριν από την Μεγάλη Θλίψη, πολλοί θεολόγοι άρχισαν να πιστεύουν αντίθετα στην αρπαγή πριν από την Μεγάλη Θλίψη. Ακόμα χειρότερα, έχουν κάνει τώρα την εμφάνισή τους μέχρι και αμιλενιαλιστές, που αρνούνται την Χιλιετή Βασιλεία. Οι θεολόγοι, ανίκανοι να αντιμετωπίσουν ολόκληρο τον Λόγο της Αποκάλυψης, τώρα προσπαθούν μόνο να τον αποφύγουν. Όσοι θα έχουν χάσει την ελπίδα τους σε αυτή την γη λόγω των πληγών που θα έρθουν, θα δείξουν άκαμπτη αντίθεση στους αναγεννημένους αγίους που, αντίθετα, θα υπομείνουν την κατάσταση, έχοντας στηρίξει την ελπίδα τους μόνο στην Χιλιετή Βασιλεία και τους Νέους Ουρανούς και την Νέα Γη που υποσχέθηκε ο Κύριος. 
Πρέπει να προετοιμάσουμε την πίστη μας καθώς οι έσχατοι καιροί πλησιάζουν σε μας, αλλά αντί για αυτό, πολλοί άνθρωποι προτιμούν να μιλάνε για την αρπαγή πριν από την Μεγάλη Θλίψη ή τον αμιλενιαλισμό, προσπαθώντας να αποφύγουν την πραγματική πίστη. Επειδή πιστεύουν ότι ο Ιησούς θα επιστρέψει στα σύννεφα καθώς ζουν τις καθημερινές, ανενόχλητες ζωές τους, και επειδή πιστεύουν ότι θα αρπαχθούν κατευθείαν στην Βασιλεία του Θεού χωρίς να περάσουν από οποιεσδήποτε από τις πληγές, δεν προετοιμάζουν διόλου την πίστη τους για την Μεγάλη Θλίψη. 
Με μια πρώτη ματιά, όσοι είναι χαλαρωμένοι και απροετοίμαστοι για την Μεγάλη Θλίψη, μπορούν ακόμα να εμφανίζονται αρκετά τολμηροί. Ο λόγος για τον οποίο οι αμαρτωλοί που δεν έχουν αναγεννηθεί φαίνονται τόσο τολμηροί απέναντι στην Μεγάλη Θλίψη, είναι επειδή οι ψυχές τους, που έχουν ήδη μεθύσει από τις πλάνες των ψευδοπροφητών, είναι νεκρές και δεν έχουν καμία πνευματική επιθυμία μέσα τους. Για τον ίδιο λόγο, δηλαδή επειδή οι ψυχές τους είναι ήδη νεκρές, οι άνθρωποι δεν ακούνε και ακόμα απορρίπτουν το ευαγγέλιο του ύδατος και του Πνεύματος, το οποίο θα μπορούσε να τους αναγεννήσει εξ ύδατος και Πνεύματος και να μπουν στην Βασιλεία του Θεού (Ιωάν. 3:5). 
Αλλά οι αναγεννημένοι πρέπει να προετοιμάσουν την πίστη τους για τις δοκιμασίες των έσχατων καιρών, ανεξάρτητα από το πόσο άνετες μπορεί να είναι οι ζωές τους σήμερα. Πρέπει να προετοιμαστούν για το μέλλον εκ των προτέρων, έχοντας στο νου τους την επιθυμία να κηρυχθεί το ευαγγέλιο σε όσους θα είναι πιστοί στον Θεό, έτσι ώστε να μπορούν να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ψυχές στην διάρκεια της εποχής της Μεγάλης Θλίψης. 
Η αδιαφορία για την επικείμενη άφιξη της Μεγάλης Θλίψης είναι απίστευτα ανόητη. Όσοι το κάνουν αυτό θα είναι ανίσχυροι απέναντι στις πληγές, παρόμοια με αυτό που είχε συμβεί με τον πόλεμο της Κορέας. Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος της Κορέας, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ανιχνεύσει την μαζική κινητοποίηση του βορειοκορεατικού στρατού και προειδοποίησαν την Νότια Κορέα για μια πιθανή ξαφνική εισβολή, αλλά η νοτιοκορεατική κυβέρνηση και ο στρατός αγνόησαν εντελώς την προειδοποίηση, σε σημείο να στείλουν στρατεύματα σε διακοπές και να αφήσουν τους αξιωματούχους της πρώτης γραμμής να απολαύσουν το Σαββατοκύριακό τους την ημέρα ακριβώς της εισβολής. 
Επειδή δεν είχαν προετοιμαστεί για πόλεμο ακόμα και όταν έμαθαν την πληροφορία για την βορειοκορεατική εισβολή, δεν ήταν ικανοί να αποκρούσουν την επίθεση των Βορείων και, σε ελάχιστο χρόνο, ωθήθηκαν στο τελευταίο μέτωπο στην νοτιότερη γωνία. Ώσπου να ανασυντάξει η Νότια Κορέα βιαστικά τα στρατεύματά της από τις διακοπές και να οργανώσει τον στρατό για πόλεμο, η πρώτη γραμμή της είχε ήδη διαπεραστεί και δεν είχε άλλη επιλογή παρά να συνεχίσει να υποχωρεί με μαζικές απώλειες. 
Αυτό είναι το είδος θλίψης που θα συμβεί σε μας, αν δεν πιστεύουμε στον Λόγο που μας αποκάλυψε ο Θεός για τους έσχατους καιρούς. Αν όμως πιστεύουμε ειλικρινά σε αυτόν, μπορούμε να γλιτώσουμε από τέτοια θλίψη. Στην Αποκάλυψη μιλά για ένα καταφύγιο στην εποχή της Θλίψης, αλλά δεν μας λέει για την ακριβή τοποθεσία του. Εντούτοις, μας λέει ότι οι άγιοι θα προφυλαχθούν και θα τραφούν σε ένα καταφύγιο. Αυτό το καταφύγιο δεν αναφέρεται σε τίποτε άλλο εκτός από την Εκκλησία. Πού μπορεί κάποιος να βρει καταφύγιο σε αυτό τον κόσμο; Μερικοί άνθρωποι λένε ότι μπορούν να επιζήσουν αν καταφύγουν στο Ισραήλ. Αλλά στο Ισραήλ θα αντιμετωπίσουν πραγματικά ακόμα χειρότερες δοκιμασίες. Πρέπει να κατανοήσετε ότι αφού ο ίδιος ο Αντίχριστος θα έχει τα κεντρικά γραφεία του στο Ισραήλ, οι πληγές θα είναι ακόμα εντονότερες εκεί. 
Ακόμα και αν αυτός ο Λόγος των δοκιμασιών μπορεί να μην φαίνεται ως ρεαλιστικός τώρα, πρέπει εντούτοις να το ξέρετε στις καρδιές σας και να προετοιμαστείτε για το μέλλον. Πρέπει να πιστέψετε σε αυτόν με την καρδιά σας, και με αυτή την πίστη πρέπει να κηρύξετε το ευαγγέλιο στους ανθρώπους σαν να ζούσατε ήδη σε αυτή την περίοδο της Μεγάλης Θλίψης. Πρέπει να προετοιμάσετε τις καρδιές των ανθρώπων και να τις οδηγήσετε στο καταφύγιό τους με το κήρυγμα του ευαγγελίου του ύδατος και του Πνεύματος. Ο Θεός μάς έχει διατηρήσει στις Εκκλησίες Του, έτσι ώστε να κηρύξουμε στους ανθρώπους αυτά που θα συμβούν και να τους βοηθήσουμε να προετοιμάσουν την πίστη τους για τους έσχατους καιρούς. 
Για αυτό κάνουμε με όλη μας την δύναμη ό,τι κάνουμε — δηλαδή το κήρυγμα του ευαγγελίου του ύδατος και του Πνεύματος. Κηρύττουμε τον Λόγο της Αποκάλυψης αυτή την περίοδο, όχι για να καυχηθούμε για τον εαυτό μας αλλά επειδή είναι ο Λόγος που στην σημερινή εποχή είναι τόσο αναγκαίος, εξίσου και για τους πιστούς και για τους μη πιστούς. Μόνο με την προετοιμασία αυτής της πίστης μπορούν από τώρα οι καρδιές μας να είναι ακλόνητες όταν ξεσπάσουν οι δοκιμασίες και οι πληγές.
Ο Θεός, φυσικά, θα μας δώσει την ειδική προστασία Του, επειδή όμως ζούμε σε έναν φρικτό, σκληρό και δύσκολο κόσμο, αν ξέρουμε αυτό που πρόκειται να έρθει στους έσχατους καιρούς και προετοιμάσουμε την πίστη μας για να υπερνικήσει τις δοκιμασίες, εμείς θα μπορούμε να διαδώσουμε το ευαγγέλιο ακόμα περισσότερο. Επίσης, επειδή θα στηρίξουμε ακόμα μεγαλύτερη και βεβαιότερη την ελπίδα μας στην Βασιλεία του Θεού, δεν θα παρασυρθούμε ποτέ από το ρεύμα του κόσμου, ούτε θα ξεπουλήσουμε την πίστη μας αλλά, αντίθετα, θα κάνουμε ακόμα περισσότερα έργα πίστης. Για αυτό κηρύττουμε τον Λόγο της Αποκάλυψης και υπηρετούμε τα πολλά έργα της πίστης. 
 

Η πληγή της τρίτης σάλπιγγας

Η τρίτη σάλπιγγα — Στίχοι 10-11: «Και ο τρίτος άγγελος εσάλπισε, και έπεσεν εκ του ουρανού αστήρ μέγας καιόμενος ως λαμπάς, και έπεσεν επί το τρίτον των ποταμών, και επί τας πηγάς των υδάτων· και το όνομα του αστέρος λέγεται Άψινθος· και έγεινε το τρίτον των υδάτων Άψινθος, και πολλοί άνθρωποι απέθανον εκ των υδάτων, διότι επικράνθησαν». 
Οι άγιοι θα περάσουν επίσης μέσα από αυτή την τρίτη πληγή. Η πληγή της δεύτερης σάλπιγγας παρουσιάστηκε στην θάλασσα, αλλά αυτή την φορά η τρίτη σάλπιγγα θα φέρει την πληγή στους ποταμούς και τις πηγές. Το μεγάλο αστέρι που θα πέσει από τον ουρανό αναφέρεται εδώ σε έναν κομήτη. Οι ποταμοί και οι πηγές που θα χτυπηθούν από τον κομήτη θα γίνουν πικροί, καθώς μετατρέπονται σε άψινθο. Στα παλιά χρόνια, οι άνθρωποι συνήθιζαν να καλλιεργούν άψινθο, που ήταν τόσο πικρό πέρα από κάθε φαντασία, και να πίνουν το χυμό του για ιατρικούς λόγους. Η Βίβλος μας λέει ότι καθώς αυτή η πίκρα του άψινθου θα εξαπλώνεται σε όλες τις αποθήκες νερού του κόσμου, πολλοί άνθρωποι θα πεθάνουν καθώς το πίνουν. 
Καθώς το τρίτο των γλυκών νερών μετατρέπεται σε άψινθο, πολλοί άνθρωποι θα πεθάνουν από αυτό, αλλά ο Κύριος θα προστατεύσει τον λαό Του σε όλη αυτή την πληγή. Η πλέον πιθανή αιτία των μαζικών θανάτων θα είναι μερικές ασθένειες που μεταδίδονται με το νερό, πιθανώς από κάποιες βιοχημικές αλλαγές στο νερό που θα προκληθούν από την πτώση του κομήτη. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν μόνο επειδή το νερό γίνεται πικρό αλλά και για κάποιον άλλο λόγο. Ξέρουμε και πιστεύουμε ότι όλα αυτά τα πράγματα είναι αληθινά και ότι θα έρθουν αναπόφευκτα στο μέλλον. 
 

Η πληγή της τέταρτης σάλπιγγας

Η τέταρτη σάλπιγγα — Στίχος 12: «Και ο τέταρτος άγγελος εσάλπισε, και εκτυπήθη το τρίτον του ηλίου και το τρίτον της σελήνης και το τρίτον των αστέρων, διά να σκοτισθή το τρίτον αυτών, και η ημέρα να χάση το τρίτον του φωτισμού αυτής, και η νυξ ομοίως».
Μην ξεχνάτε ότι οι άγιοι θα ζουν ακόμα σε αυτή την γη στην διάρκεια της τέταρτης πληγής. 
Αν το ένα τρίτο της ημέρας δεν λάμπει, αυτό σημαίνει ότι το φως της ημέρας μειώνεται σε περίπου τέσσερις ώρες από τον μέσο όρο των επτά έως οκτώ ωρών. Καθώς το φεγγάρι και τα αστέρια θα χάσουν επίσης το ένα τρίτο του φωτός τους, ολόκληρος ο κόσμος θα γίνει σκοτεινός. Όταν πρέπει να είναι πλήρες φως της ημέρας, με άλλα λόγια, ξαφνικά θα πέσει το σκοτάδι. Η κινηματογραφική ταινία Αρπαγή ακολουθεί την θεωρία της αρπαγής πριν από την Μεγάλη Θλίψη αλλά σε αυτή μπορείτε να δείτε ολόκληρο τον κόσμο να σκοτεινιάζει στο μέσον της ημέρας, αναγκάζοντας τον καθέναν να κραυγάζει και να κυριεύεται από πανικό. Σκεφτείτε το εσείς οι ίδιοι: υποθέστε να είναι 11 το πρωί και όμως, ξαφνικά, ο ήλιος να εξαφανιστεί και να μην υπάρχει φως. Και εσείς επίσης θα κυριευθείτε από φόβο, σαν να σας έχει επισκεφθεί ο άγγελος του θανάτου.
Ξέρουμε ότι θα πρέπει να ζήσουμε μέσα σε μια τέτοια καταστρεπτική εποχή αλλά δεν πρέπει να φοβηθείτε. Ο Θεός θα μας προστατεύσει και θα μας ευλογήσει ακόμα περισσότερο. Στο μεταξύ, η πίστη σας θα έχει γίνει τόσο ισχυρή, που ο Θεός θα απαντήσει στις προσευχές σας και θα εργαστεί για σας την στιγμή που προσεύχεστε σε Αυτόν. Επειδή ο Θεός μας υποσχέθηκε να είναι πάντα μαζί μας μέχρι το τέλος του κόσμου, ο Θεός δεν θα μας αφήσει ποτέ μόνους στην Μεγάλη Θλίψη των έσχατων καιρών. Χωρίς ίχνος αμφιβολίας, θα είναι πάντα μαζί μας. Για αυτό, επειδή ο Θεός θα είναι μαζί μας κάθε ώρα, πρέπει να πιστέψουμε ότι θα μας προστατεύσει και θα μας ικανώσει να επιζήσουμε, και εμείς πρέπει να διαδώσουμε αυτή την πίστη σε άλλους και να προετοιμάσουμε και την δική τους πίστη. 
 

Τρεις επιπλέον πληγές που θα έρθουν

Ο στίχος 13 λέει, «Και είδον και ήκουσα ένα άγγελον πετώμενον εις το μεσουράνημα, όστις έλεγε μετά φωνής μεγάλης· Ουαί, ουαί, ουαί εις τους κατοικούντας επί της γης διά τας λοιπάς φωνάς της σάλπιγγος των τριών αγγέλων των μελλόντων να σαλπίσωσι». 
Καθώς ο άγγελος φωνάζει ουαί για τρεις επιπλέον φορές, τρεις επιπλέον πληγές θα ακολουθήσουν πάνω σε αυτή την γη. Από τις πληγές των επτά σαλπίγγων, με άλλα λόγια, τρεις επιπλέον πληγές παραμένουν ακόμα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η αρπαγή μας θα πραγματοποιηθεί με την έβδομη σάλπιγγα. Όταν οι πληγές των πρώτων έξι σαλπίγγων τελειώσουν εντελώς και ο έβδομος άγγελος σαλπίσει, οι άγιοι θα αναστηθούν αμέσως και θα αρπαχθούν. Όταν όλοι οι άγιοι αρπαχθούν και συναντήσουν τον Κύριο στον αέρα, οι πληγές των επτά φιαλών θα χυθούν τότε σε αυτή την γη. 
Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή η γη θα μπει σύντομα στην αρχή των πληγών των επτά σαλπίγγων και των επτά φιαλών, οι τελευταίες από τις οποίες σύμφωνα με το θέλημα του Θεού θα ξεχυθούν με την πληγή της έβδομης σάλπιγγας. Και εμείς πρέπει να πιστέψουμε σε αυτά με όλη την καρδιά μας και να θρέψουμε την πίστη μας τώρα, έτσι ώστε η πίστη μας να μπορεί να γίνει αρκετά ισχυρή για να αντέξει μέσα σε όλες αυτές τις πληγές. Αν οι άνθρωποι πιστέψουν χωρίς οποιαδήποτε προγενέστερη γνώση των έσχατων καιρών, θα συγκλονιστούν τόσο πολύ όταν έρθει πραγματικά η Θλίψη, που μπορεί ακόμα και να καταλήξουν σε αποστασία. 
Έτσι, για να θριαμβεύσουμε ως το τέλος, πρέπει η πίστη μας σε αυτά τα πράγματα να συνοδεύεται από την ακριβή γνώση των έσχατων καιρών. Σήμερα που το τέλος πλησιάζει σε μας, δεν πρέπει να παραμελήσουμε ποτέ την Εκκλησία ή να απομακρυνθούμε από αυτήν. Οι καρδιές όλων μας πρέπει να ενωθούν στην Εκκλησία, και, χωρίς άλλο λόγο, πρέπει όλοι να πιστέψουμε στον Λόγο του Θεού όπως κηρύσσεται σε μας μέσω της Εκκλησίας, κρατώντας ο ένας τον άλλο και ζώντας με πίστη. 
Όταν έρθουν αυτές οι πληγές, μερικοί από τους μη πιστούς ακόμα και από την οικογένειά σας, συγγενείς ή φίλοι, μπορεί να σας ακολουθήσουν. Ακόμα και στους απλούς χρόνους, όταν ρωτήθηκε ποιοι είναι οι συγγενείς, οι αδελφοί, και οι γονείς μας, ο Κύριος μας είπε ότι μόνο εκείνοι που ακολουθούν το θέλημα του Πατέρα είναι η οικογένεια, οι γονείς και οι αδελφοί μας. Όταν έρθει ο καιρός των δοκιμασιών, οι αναγεννημένοι θα αναγνωρίσουν ακόμα πιο καλά ποιοι είναι πραγματικά οι αληθινοί αδελφοί, οι αδελφές και η οικογένειά τους. Επειδή καταλαβαίνουμε και βοηθάμε ο ένας τον άλλον τώρα με αυτή την πίστη, και επειδή ο Θεός έχει ελευθερώσει ήδη εμένα και εσάς εξίσου από όλες αυτές τις πληγές, θα ενδιαφερθεί για μας, θα μας προστατεύσει από τις πληγές και θα μας θρέψει στην Εκκλησία Του ως παιδιά Του. Αυτή η πίστη πρέπει να φυτευτεί σταθερά μέσα μας. 
Εκείνοι που θα μας ξεπουλήσουν στον Αντίχριστο στους έσχατους καιρούς, θα μπορούσαν να είναι από την σαρκική μας οικογένεια. Έτσι, ακόμα και αν είναι η οικογένειά μας και οι συγγενείς μας, δεν έχουν αναγεννηθεί εξ ύδατος και Πνεύματος, η πίστη μας πρέπει να είναι αρκετά ισχυρή ώστε να τους θεωρήσει από την αρχή ως ξένους. Με άλλα λόγια, μπορούν να μας κάνουν πολύ χειρότερα πράγματα ακόμα και από τους πραγματικά ξένους. Δεν έχει σημασία ποια είναι η σαρκική μας οικογένεια — άσχετα από αυτό, αν δεν είναι σωσμένοι, τότε πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι εχθροί μας. Πρέπει να ανοίξουμε τις καρδιές μας σε αυτό που συχνά ακούμε από τον Λόγο του Θεού για αυτό το ζήτημα και να το πιστέψουμε ως αλήθεια. 
Ακριβώς όπως ο Θεός μετέτρεψε τα Σόδομα και τα Γόμορρα σε λίμνη φωτιάς βρέχοντας επάνω τους θειάφι και φωτιά, θα φέρει επίσης μια τέτοια πληγή στους έσχατους καιρούς στους αμαρτωλούς. Η καταστροφή από τον Θεό των Σοδόμων και των Γομόρρων, είναι ένα γεγονός που αποδεικνύεται από τα αρχαιολογικά στοιχεία. 
Αυτές τις ημέρες υπάρχουν πολλές κινηματογραφικές ταινίες η πλοκή των οποίων στηρίζεται στην καταστροφή της ανθρωπότητας από την σύγκρουση της γης με αστεροειδείς. Τέτοιες κινηματογραφικές ταινίες έχουν βασιστεί στον Λόγο της Βίβλου, που καταγράφει τις πληγές των τελευταίων ημερών που θα πέσουν σε αυτή την γη. Η πιθανότητα της πτώσης μετεωριτών στην γη είναι αληθινά αρκετά μεγάλη, κάνοντας περισσότερο από πιθανό για αυτές τις πληγές να υλοποιηθούν στην πραγματικότητα σε αυτό τον κόσμο. 
Ένα καλό παράδειγμα είναι παλαιοντολογικά στοιχεία από τα απολιθώματα των δεινοσαύρων, τα οποία δείχνουν ότι αυτή η γη πέρασε από μερικές μεγάλες αλλαγές στους αρχαίους χρόνους. Η εξάλειψη μορφών ζωής μας μιλάει για την προηγούμενη ύπαρξή τους μέσω των απολιθωμάτων τους. Μερικοί επιστήμονες προτείνουν ότι αυτή η εξάλειψη των αρχαίων μορφών ζωής, συμπεριλαμβανομένων των δεινοσαύρων, εξηγείται από μια καταστροφική σύγκρουση της γης με αστεροειδή. Οι πληγές των μετεωριτών που αναφέρονται στην Αποκάλυψη κεφ. 8, συνεπώς, είναι περισσότερο από πιθανό να πραγματοποιηθούν σε αυτό τον κόσμο. 
 

Όχι στο μακρινό μέλλον...

Πρέπει να καταλάβουμε ότι τέτοιες πληγές θα έρθουν σε αυτή την γη στο κοντινό μέλλον. Μερικοί επιστήμονες έχουν δοκιμάσει ήδη την ανθρώπινη κλωνοποίηση, η οποία πρέπει να είναι πολύ τρομερή πρόκληση για τον Θεό. Συνεπώς, όλες αυτές οι πληγές είναι έτοιμες να έρθουν από τον Θεό σε αυτή την εποχή. Η ανθρωπότητα δεν πρέπει να ξεχάσει τον Θεό καθώς εμπιστεύεται στην δύναμη της επιστήμης. 
Η ανθρωπότητα προσπαθεί τώρα να ανταποκριθεί σε όλες τις πληγές του κόσμου με την δύναμη της επιστημονικής γνώσης της. Αλλά καμία σημαντική επιστημονική ανακάλυψη δεν μπορεί ποτέ να εμποδίσει τις πληγές του Θεού, επειδή είναι πολύ χειρότερες από οποιεσδήποτε άλλες καταστροφές που έχει δοκιμάσει πριν η ανθρωπότητα. Όταν εξετάζουμε την προκαλούμενη από τον άνθρωπο επιστημονική πρόοδο σήμερα, μπορούμε να δούμε ότι η ανθρωπότητα προκαλεί την εξουσία του Θεού, θέλοντας να γίνει όπως Αυτός. Αλλά, ανεξάρτητα από το πόσο μακριά έχει φτάσει η επιστημονική πρόοδός της, κανένας δεν μπορεί να σταματήσει τις πληγές που έρχονται από τον Θεό. Όλες αυτές οι πληγές έχουν προκληθεί από κανέναν άλλο παρά από την ίδια την ανθρωπότητα. 
Ο μόνος τρόπος να ξεφύγουμε από τις πληγές που έρχονται από τον Θεό, είναι να ανακαλύψουμε την αλήθεια της σωτηρίας μέσω του ευαγγελίου του ύδατος και του Πνεύματος, και να βρούμε καταφύγιο στα χέρια του Κυρίου με πίστη σε αυτό. Γλιτώστε από αυτές τις πληγές αναγνωρίζοντας και πιστεύοντας ότι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η τρομακτική κρίση του Θεού είναι η πίστη σας στο ευαγγέλιο του ύδατος και του Πνεύματος. 
Όλες οι ευλογίες και οι πληγές κρατιούνται στα χέρια του Θεού. Αν ο Θεός αποφασίσει να διατηρήσει αυτή την γη, τότε η γη θα συνεχίσει να ζει· αν όχι, τότε μπορεί μόνο να καταστραφεί. Ζώντας σε μια τέτοια εποχή, αν πιστεύετε και ακολουθείτε τον Λόγο του Θεού πιο καθαρά και Τον σέβεστε ακόμα περισσότερο, ο Θεός θα σας οδηγήσει στο ευαγγέλιο του ύδατος και του Πνεύματος που μπορεί να σας προφυλάξει από αυτές τις φρικτές πληγές που πρόκειται να έρθουν. 
Ακόμα και αυτή την στιγμή, πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο τρέμουν και πεθαίνουν με φόβο από σεισμούς, τυφώνες και ασθένειες. Επιπλέον, δεν υπάρχει τέλος στον πόλεμο παντού, με έθνη που σηκώνονται ενάντια σε έθνη και κράτη ενάντια σε κράτη. Έτσι, όταν στο εγγύς μέλλον παρουσιαστεί ο Αντίχριστος και επιλύσει τα επείγοντα προβλήματα αυτής της χαοτικής κατάστασης, θα τον ακολουθήσουν πολλοί άνθρωποι. Αυτό θα συνοδευθεί έπειτα με την εισβολή των πιο φοβερών πληγών σε αυτή την γη, και, στο τέλος, αυτός ο κόσμος θα καταστραφεί εντελώς από αυτές τις πληγές που έρχονται από τον Θεό. 
Ο Θεός θα δημιουργήσει τους Νέους Ουρανούς και την Νέα Γη, και θα τα δώσει σε όσους έχουν ελευθερωθεί από την αμαρτία. Ο σκοπός της δημιουργίας από τον Θεό των Νέων Ουρανών και της Νέας Γης, είναι να τα παραχωρήσει σε όσους έχουν αναγεννηθεί με πίστη στο ευαγγέλιο του ύδατος και του Πνεύματος. Σε λίγο, ο Θεός θα καταστρέψει τον πρώτο κόσμο και θα ξεκινήσει τον δεύτερο κόσμο. Ακριβώς όπως οι αρχαίοι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν, έτσι θα εξαφανιστεί και αυτός ο κόσμος του σύγχρονου επιστημονικού πολιτισμού και θα γίνουμε αυτόπτες μάρτυρες της νέας αρχής ενός νέου κόσμου που έρχεται από τον Θεό. 
Πρέπει λοιπόν να σκεφτούμε για το πώς πρέπει να ζήσουμε τώρα. Πρέπει να πιστέψουμε σε όλες τις πληγές που θα έρθουν όπως καταγράφονται στην παρούσα περικοπή και να ζήσουμε το υπόλοιπο της ζωής μας για την δικαιοσύνη του Θεού, προετοιμάζοντας τον εαυτό μας για τον επόμενο κόσμο με πίστη. Πρέπει να είμαστε γνώστες του Λόγου της προφητείας της Αποκάλυψης. Το λέω αυτό τώρα επειδή, όταν έρθει η ημέρα, όλη η γνώση που έχετε επιτύχει έτσι, θα αποδειχθεί σημαντικά ευεργετική για την πίστη σας. 
Όλα τα αντικείμενα στο διάστημα που έχουν την δυνατότητα να συγκρουστούν με την γη, από αστεροειδείς που διασκορπίζονται μεταξύ του Άρη και του Δία ως τους αμέτρητους κομήτες με άγνωστες τροχιές, ονομάζονται συλλογικά ως «Αντικείμενα Κοντά στην Γη (NEΟ=Near Earth Objects)». Η NASA παρουσίασε μια φορά έναν κατάλογο προσδιορίζοντας 893 γνωστά NEOs στο ηλιακό σύστημα μόνο. Αν οποιοδήποτε από αυτά τα NEOs επρόκειτο να συγκρουστεί με την γη, η ερήμωση που θα προέκυπτε από αυτή την σύγκρουση θα ήταν πέρα από οποιαδήποτε φαντασία. Ο καταστρεπτικός αντίκτυπος θα ήταν πιθανώς μεγαλύτερος από αυτόν χιλιάδων πυρηνικών βομβών μαζί. 
Φανταστείτε τι θα συμβεί σε αυτό τον κόσμο τότε. Είναι δεδομένο ότι τα παγκόσμια δάση, το νερό, και τα πλοία θα καταστραφούν. Όλη η ανθρωπότητα, συνεπώς, πρέπει να πιστέψει στο ευαγγέλιο του ύδατος και του Πνεύματος, και να ζήσει την ζωή προετοιμασμένη για την αιώνια ζωή. 
Ο Κύριός μας έχει πει ότι όταν έρθουν οι φυσικές πληγές σε αυτή την γη, το ένα τρίτο του ήλιου, του φεγγαριού και των αστεριών θα χάσουν το φως τους. Αλλά λίγοι άνθρωποι το γνωρίζουν αυτό και ακόμα λιγότεροι το πιστεύουν. Έτσι, μόνο ένας μικρός αριθμός ανθρώπων πιστεύει στο ευαγγέλιο του ύδατος και του Πνεύματος, και κηρύττει την αλήθειά του. 
Ο νους μας πρέπει να είναι άγρυπνος. Αυτές οι πληγές θα έρθουν πράγματι. Πρέπει να ανακαλύψουμε με ποιο είδος πίστης και αφοσίωσης πρέπει να ζήσουμε το υπόλοιπο της ζωής μας. Εσείς και εγώ πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η σημερινή εποχή είναι μόνο ένα βήμα μακριά από την Μεγάλη Θλίψη και πρέπει να ζήσουμε την υπόλοιπη ζωή μας με πίστη, χωρίς ίχνος αμφιβολίας στις καρδιές μας. 
Αν δεν ζούμε πιστεύοντας στον Λόγο της προφητείας για αυτή την Θλίψη τώρα, οι καρδιές μας θα γίνουν κενές, οι σκοποί μας θα χαθούν και θα διαλυθούμε από τις ανησυχίες της ζωής. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ζούμε στηρίζοντας την ελπίδα μας σε αυτό τον κόσμο, σαν να μην πρόκειται να φύγουμε ποτέ από αυτόν. Πολλοί που έχουν ένα ελάχιστο μέτρο επιστημονικής γνώσης, ξέρουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα για αυτό τον κόσμο. Ο Θεός θα μετατρέψει βεβαίως αυτό τον κόσμο σε σκουπίδια. 
Ο Θεός θα κάνει την νέα Βασιλεία του Ιησού και θα επιτρέψει στους δίκαιους να ζήσουν σε αυτήν. Και θα επιτρέψει σε όσους πιστεύουν στο ευαγγέλιο του ύδατος και του Πνεύματος να ζήσουν μαζί Του για πάντα. 
Πρέπει να απορρίψουμε τις δικές μας σκέψεις ενώπιον του Θεού, και με ταπείνωση να δεχτούμε και να πιστέψουμε τον Λόγο της προφητείας Του. Πρέπει να κηρύξουμε το ευαγγέλιο του ύδατος και του Πνεύματος, και να συναντήσουμε τον Κύριο όταν έρθει. Ας ζήσουμε για αυτό το έργο του Θεού. Όταν επιστρέψει ο Κύριος σε αυτή την γη, θα λάβουμε μια νέα ζωή, τα σώματά μας θα μετασχηματιστούν όπως το δικό Του, και θα ζήσουμε πάλι στον νέο κόσμο Του, όπως μας έχει πει. 
Δεν γνωρίζουμε την ακριβή ημέρα και χρόνο της επιστροφής του Κυρίου. Αλλά εξετάζοντας τα σημεία του κόσμου, γνωρίζουμε ότι όλες οι πληγές που καταγράφονται στον Λόγο του Θεού είναι πολύ κοντά σε μας. Πιστεύουμε έτσι στον Θεό που έχει προφητεύσει όλα αυτά τα πράγματα, και που μας έχει ανοίξει το δρόμο της σωτηρίας.