Поширені запитання щодо Християнської Віри

Запитання 1: Народження знову з води та Духа

1-22. Я читав книжки, які ви люб’язно мені надіслали, і мені видаються цікавими деякі ваші поняття про хрещення Ісуса. Скажіть мені, що ви навчаєте про зв’язок нашого хрещення із хрещенням, смертю та воскресінням Ісуса Христа.

Перш за все, ми повинні звернути увагу на “науки про хрещення”, як написано у Листі до євреїв 6:2. Згідно Біблії, є три види хрещення: хрещення Івана Хрестителя на покаяння, хрещення Ісуса від Івана Хрестителя і наше водне хрещення, як ритуал.
Хрещення, яке ми приймаємо, є визнанням нашої віри в хрещення Ісуса. Тобто ми приймаємо хрещення, щоб визнати свою віру в те, що Ісус хрестився, щоб забрати всі наші гріхи, а також помер на Хресті, щоб змити їх. Тепер ви можете зрозуміти Євангеліє від Матвія 3:15, де написано: “Допусти це тепер, бо так годиться нам виповнити усю правду “. Тут “бо так” означає, що Сам Ісус забрав усі гріхи світу, коли прийняв хрещення від Івана Хрестителя, представника всього людства.
Це був глибокий план Божий – спасти нас від неминучої пастки гріха. Господь Бог “на Нього поклав гріх усіх нас” (Ісая 53:6) і дав нам Свою праведність. Тут “праведність”, грецькою “dikaiosune”, також означає “справедливість і законність”. Це каже нам, що Ісус поніс беззаконня всього людства у найбільш справедливий і законний спосіб – хрещенням у формі покладення рук.
Ми спаслися своєю сильною вірою в хрещення, смерть на Хресті та воскресіння Ісуса. Сила духовного обрізання (До римлян 2:29) Його хрещення, яке відрізало всі наші гріхи від наших сердець, змило гріхи з наших сердець. Тому апостол Петро сказав людям: “Покайтеся, і нехай же охреститься кожен із вас у Ім’я Ісуса Христа на відпущення ваших гріхів, і дара Духа Святого ви приймете!” (Дії 2:38) в день П’ятидесятниці.
Всі грішники повинні отримати прощення гріхів у своїх серцях вірою в ім’я Ісуса. Що означає Його ім’я? “Ти ж даси Йому ймення Ісус, бо спасе Він людей Своїх від їхніх гріхів” (Від Матвія 1:21). Ім’я “Ісус” означає “Спаситель”, який спасає Свій народ від усіх його гріхів. Як Він спасає нас від усіх наших гріхів? Ісус спас нас від усіх наших гріхів Своїм хрещенням і смертю на Хресті.
Коли апостоли Ісуса Христа проповідували євангеліє, вони давали чітке розуміння хрещення Ісуса та Хреста, тому навчали справжнє євангеліє, а потім хрестили тих, котрі вірили у нього. Відповідно до цього, ми хрестимося, щоб визнати, що глибоко у своєму серці віримо в хрещення і смерть Ісуса. Коли хрестимося, ми визнаємо: “Дякую Тобі, Господи. Ти забрав усі мої гріхи Своїм хрещенням, помер за мене і воскрес, щоб спасти мене. Я вірю в Твоє Євангеліє”. Священики хрестять нас у воді як символ нашої віри в Ісусове хрещення та Його смерть на Хресті, так само, як Іван Хреститель хрестив Його. Таким чином, святі в ранній церкві хрестились на доказ своєї віри, після того, як визнавали свою віру в євангеліє й отримували відкуплення, прощення гріхів.
Ритуал хрещення не є необхідною умовою спасіння. Дуже важливо мати чітку віру, та наше водне хрещення не має нічого спільного з нашим спасінням. Ми можемо спастися лише вірою в євангеліє води та крові. Біблія каже, що ми хрестилися в Ісуса Христа (До римлян 6:3, До галатів 3:27), коли віримо в Його хрещення.
Тож як ми могли “бути охрещені в Нього”? Це можливо лише тоді, коли ми віримо в Його хрещення, бо тіло, наш давній чоловік, могло поєднатися з Ісусом і бути розп’ятим із Ним тільки нашою вірою в Його хрещення. Отже, оскільки Ісус забрав усі наші гріхи Своїм хрещенням, Його смерть була засудом за наші беззаконня. Тому ми також померли з Ним на Хресті. Іншими словами, наша плоть, яка не може не грішити до смерті, померла за гріхи, і ми спаслися від усіх наших беззаконь, поєднавшись з Ісусом у Його хрещенні.
Ті, котрі поєдналися з Ісусом у Його хрещенні та смерті, також можуть поєднатися з Його воскресінням. Його воскресіння є не тільки нашим воскресінням із нашої смерті через гріх, але також дозволяє нам народитися знову і стати дітьми Божими й посвяченими, чистими та безгрішними перед Ним.
Якби ми не передали Йому наших гріхів, відкидаючи Його хрещення, то Його смерть і воскресіння були б марними і не мали б нічого спільного з нашим спасінням. Ті, котрі поклали всі свої гріхи на Нього вірою, поєдналися з Його смертю на Хресті, а, отже, народилися знову, як праведні. Однак ті, котрі не поклали гріхів на Нього, бо не вірять у Його хрещення, не мають нічого спільного з Його смертю та воскресінням.
Хрещення віруючих є важливе і ми мусимо його визнати, подібно як ми визнаємо чоловіка та дружину за законну пару у весільній церемонії. Хрещення святих є зовнішнім проголошенням такої внутрішньої віри. Коли проголошуємо свою віру в Його хрещення та Хрест перед Богом, святими та світом, наша віра стає все більш непорушною.
Хибно розуміючи істинне значення хрещення, яке Ісус прийняв від Івана Хрестителя, ми не повинні покладатися на те, що можемо спастися, якщо не віримо в Його хрещення та його значення. Це лише хитрий підступ диявола. Ми можемо отримати відпущення гріхів і піти до Неба лише правдивою вірою серця в хрещення Ісуса, а не вірою в наше власне хрещення.