Поширені запитання щодо Християнської Віри

Запитання 1: Народження знову з води та Духа

1-23. Як я можу сказати: “Я праведний”, коли кожен день грішу?

Ми, люди, чинимо гріхи з того моменту, коли народжуємось, і аж поки не помремо. Насправді, такою є наша правдива природа, що ми грішимо від початку. Отже, Біблія каже: “Нема праведного ані одного” (До римлян 3:10). Ось чому апостол Павло визнавав перед Богом, що “Вірне це слово, і гідне всякого прийняття, що Христос Ісус прийшов у світ спасти грішних, із яких перший то я” (1 Тимофію 1:15).
“А тепер, без Закону, правда Божа з’явилась, про яку свідчать Закон і Пророки. А Божа правда  через віру в Ісуса Христа в усіх і на всіх, хто вірує, бо різниці немає, бо всі згрішили, і позбавлені Божої слави, але дарма виправдуються Його благодаттю, через відкуплення, що в Ісусі Христі” (До римлян 3:21-24).
Ця Божа “праведність” означає, що Іван Хреститель хрестив Ісуса в Йордані. Він сказав Івану, коли хрестився: “Допусти це тепер, бо так годиться нам виповнити усю правду “ (Від Матвія 3:15). Він забрав гріхи світу у найкращий і найбільш справедливий спосіб, коли Іван Хреститель, представник всього людства, хрестив його. Тож Іван промовив наступного дня після того, як хрестив Ісуса: “Оце Агнець Божий, що на Себе гріх світу бере!” (Від Івана 1:29).
У такому разі, що означає “гріх світу”? Це – всі гріхи всіх людей від Адама і Єви, перших людей на землі, до останньої людини, яка житиме в цьому світі. Люди минулого належали до світу, люди сучасності належать до світу, і ті, котрі житимуть у майбутньому, також є частиною світу. Ісус – Альфа і Омега – приніс одну жертву за гріхи всіх часів, забравши всі гріхи світу раз і назавжди Своїм хрещенням у Йордані й смертю на Хресті. І “бо так” ми освятилися.
Біблія чітко каже: “У цій волі ми освячені жертвоприношенням тіла Ісуса Христа один раз” (До євреїв 10:10). Зауважте, що це написано в теперішньому доконаному часі. Ми стали абсолютно освяченими і безгрішними від того моменту, коли повірили в Бога, і до сьогодні, й завжди такими будемо. Бо Господь – Всемогутній Бог, Він добре бачить початок і кінець світу. Хоча Він хрестився приблизно 2000 років тому, Він забрав усі гріхи, які люди чинять від початку і до кінця світу. Тому, перш ніж померти на Хресті, Він сказав: “Звершилось!” (Від Івана 19:30). Він забрав усі гріхи світу близько 2000 років тому і помер на Хресті, щоб їх змити.
Ми грішимо навіть після того, як вже спаслися, бо наша плоть – слабка. Проте Ісус відкупив нас від усіх гріхів минулого, сьогодення та майбутнього, взявши всі гріхи на Своє тіло через хрещення та отримавши засуд за них на Хресті. Це повне і праведне Боже спасіння.
Якби Ісус не взяв на Себе гріхів, які ми чинитимемо в майбутньому, то жодна людина не відкупилася б від щоденного гріха, “Бо заплата за гріх смерть” (До римлян 6:23). Коли Яків та Ісав були ще в утробі матері, Бог поділив їх на два народи ще до того, як вони зробили щось добре чи погане, і полюбив Якова, але зненавидів Ісава, і сказав: “старший молодшому буде служити” (Буття 25:23). Цей уривок каже, що Боже спасіння не має нічого спільного з нашими власними вчинками, але дається тим, котрі просто вірять у прекрасне Боже спасіння Його хрещенням та розп’яттям.
Ми, люди, приречені на пекло, як грішні істоти, від моменту, коли народжуємося, і до часу, коли помремо, але Бог одразу передбачив наші гріхи та змив їх раз і назавжди хрещенням і Хрестом Ісуса, бо Він полюбив нас. Ми живемо в благословенний час. Пророк Ісая сказав: “Промовляйте до серця Єрусалиму, і закличте до нього, що виповнилась його доля тяжка, що вина йому вибачена, що він за свої всі гріхи вдвоє взяв з руки Господа!” (Ісаї 40:2). Час нашого рабства в гріху закінчився євангелієм хрещення Ісуса та Хреста, тому кожен, хто вірить у євангеліє, може звільнитися від усіх своїх гріхів. “Оце заповіт, що його по цих днях встановляю Я з ними, говорить Господь, Закони Свої Я дам в їхні серця, і в їхніх думках напишу їх. А їхніх гріхів та несправедливостей їхніх Я більш не згадаю! А де їхнє відпущення, там нема вже жертвоприношення за гріхи” (До євреїв 10:16-18).
Бог більше не судить нас за наші щоденні гріхи, тому що Він уже змив усі гріхи людства і засудив їх через Ісуса.
Як наслідок, ми можемо чекати грядущого Господа і йти за Його Словом, як безгрішні праведні, хоча ми й досі чинимо гріхи у своєму житті.