ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ για την Χριστιανική Πίστη

Запитання 1: Народження знову з води та Духа

1-24. Що таке Іванове хрещення покаяння?

Іван Хреститель був слугою Божим, який народився за 6 місяців до Ісуса і, за пророцтвом у Малахії, мав бути останнім пророком у Старому Завіті.
“Згадайте Закона Мойсея, Мого раба, що йому наказав на Хориві устави й права щодо всього Ізраїля. Ось Я пошлю вам пророка Іллю, перше ніж день Господній настане, великий й страшний! І приверне він серце батьків до синів, і серце синівське до їхніх батьків, щоб Я не прийшов, і не вразив цей Край прокляттям!” (Малахії 4:4-6)
Коли Ісус народився, народ Ізраїлю відмовився був від слів Божого Завіту і поклонявся чужим богам. Вони жертвували сліпих і дефектних тварин та зробили храм Божий місцем торгівлі. Про Ісуса Христа також пророкували Закон Мойсея та Пророки. Закон дає людям знання про гріх, показуючи, які вони грішні (До римлян 3:20). Гріхом є не дотримання хоча б одної заповіді, записаної в книгах Закону.
У Старому Завіті грішник, який не дотримався якоїсь статті Закону, приносив жертву за гріх перед скинією, він клав руки на голову жертви за гріх, щоб передати їй свої гріхи, і вбивав жертву за гріх, щоб отримати прощення і знову з’єднатися з Богом. А священик брав частину її крові, кропив нею жертовника цілопалення та виливав решту крові до підстави жертовника.
Проте народ Ізраїлю не міг спастися від усіх своїх гріхів, хоча й приносив безліч щоденних жертв. Тому Бог установив для них вічну постанову, День Очищення. Саме тоді Бог прощав їхні річні гріхи десятого дня сьомого місяця. Того дня первосвященик Аарон брав двох козлів і кидав жереб: один для Господа, а інший – для козла відпущення. Потім він клав руки на голову козла для Господа, щоб передати йому всі річні гріхи народу Ізраїля. Згодом Аарон вбивав його і брав його кров, щоб покропити нею сім разів віко і перед ним.
Коли ж первосвященик звершував спокутування у Святилищі, тоді він приносив у жертву іншу тварину. Він клав руки на голову живого козла і визнавав над ним усі річні гріхи ізраїльтян. У цей спосіб всі їхні річні гріхи переходили на козла і його відсилали в пустиню через призначеного чоловіка. Таким чином ізраїльтяни отримували відкуплення своїх річних гріхів.
Однак жертви, принесені відповідно до Закону Старого Завіту, не могли зробити досконалими тих, котрі завжди, щороку приносили жертви. Це була лише тінь майбутнього добра (праведних діл Месії) (До євреїв 10:1). Народ Ізраїля не чекав на Ісуса Христа, на Спасителя. Натомість він поклонявся чужим богам грішного світу, відкидаючи слова пророків Старого Завіту.
Тож Бог пророкував, що пошле Івана Хрестителя, щоб відновити серця ізраїльтян, привернути їх до Нього і підготувати їхні серця до прийняття Ісуса Христа. Перш ніж хрестити Ісуса, Іван Хреститель хрестив хрещенням покаяння народ Ізраїлю в пустині Юдеї.
Він хрестив їх водою, щоб вони чекали і повірили в Ісуса. Він навчав, що Спаситель охреститься у нього через покладення рук, щоб забрати всі гріхи світу, а потім буде розп’ятий, щоб спасти їх від усіх їхніх гріхів. Він сказав, що Ісус прийде, забере неповні жертви минулого і принесе Своє тіло у вічну жертву; Він забере всі наші гріхи хрещенням, так само, як народ Ізраїлю отримував відкуплення, приносячи безвадну жертву за гріх, поклавши на неї руки та вбивши її згідно з жертовною системою Старого Завіту.
Багато ізраїльтян визнавало свої гріхи, каялося і хрестилось у нього. “Покаяння” означає “повернення серцем до Господа”. Згадуючи Закон Старого Завіту, вони приходили до Івана і визнавали, що були безнадійними грішниками, які не могли не грішити аж до смерті. Вони також визнавали, що не могли увійти в Царство Небесне своїми добрими ділами відповідно до Закону, і поверталися серцем до Ісуса Христа, котрий мав очистити всі їхні гріхи раз і назавжди, відкривши ворота Царства Небесного.
Хрещення, яким Іван Хреститель хрестив народ Ізраїлю, було наступне. Коли він хрестив їх, він допомагав їм визнати, як багато вони нагрішили у своєму житті, покаятися і шукати Ісуса Христа, який охрестився у нього, первосвященика і представника всього людства, і був розп’ятий, щоб спасти їх від усіх їхніх гріхів. Це справжнє біблійне покаяння.
Тому Іван казав людям: “Я хрищу вас водою на покаяння, але Той, Хто йде по мені, потужніший від мене: я недостойний понести взуття Йому! Він хреститиме вас Святим Духом й огнем” (Від Матвія 3:11).
Іван Хреститель навертав серця людей до Ісуса, промовляв до них, що Ісус забрав усі гріхи світу (Від Івана 1:29) і жертовно помер за них. Тож Сам Ісус свідчив, що Іван прийшов показати нам дорогу праведності (Від Матвія 21:32).