Поширені запитання щодо Християнської Віри

Запитання 1: Народження знову з води та Духа

1-25. Чи не здається вам, що розуміння хрещення Ісуса як необхідного елемента спасіння нівелює Його смерть на Хресті у євангелії?

І Хрещення Ісуса, і Його смерть на Хресті однаково важливі для нашого спасіння. Ми не можемо сказати, що котресь із них важливіше, ніж інше. Проте проблема полягає в тому, що більшість християн сьогодні визнають лише кров Ісуса на Хресті. Вони вважають, що їм пробачено, тому що Він помер на Хресті, але Ісус забрав гріхи світу не тільки Хрестом. Оскільки Він хрестився від Івана Хрестителя і ніс усі гріхи світу на Своїх плечах, Його смерть на Хресті насправді стала засудом за всі наші гріхи.
Вірити лише в Хрест без хрещення Ісуса – це як приносити жертву Господу, не покладаючи на неї рук. Ті, котрі приносили такі жертви, не могли відкупитися від своїх гріхів, бо така жертва була беззаконною жертвою, яку Господь не міг прийняти. Господь покликав Мойсея і промовляв до нього зі скинії завіту, кажучи: “Якщо жертва його цілопалення з худоби великої, то нехай принесе його, самця безвадного; нехай приведе його до скинії заповіту, щоб він був уподобаний перед лицем Господнім. І покладе він руку свою на голову цілопалення, і буде йому дано вподобання на очищення від гріхів його” (Левит 1:3-4).
Господь – справедливий і законний. Він створив чесну і справедливу жертовну систему, щоб змити наші гріхи. Коли ми приносимо законну жертву, Господь приймає жертву на наше очищення. Без покладення рук жодна жертва не може бути прийнята Богом. Так само, якщо упустимо хрещення Ісуса з нашої віри в Нього, то не зможемо отримати відпущення гріхів такою вірою.
Одна з найпоширеніших помилок, в яку сьогодні вірять християни, – це те, що вони можуть спастися лише визнанням Ісуса за свого Спасителя, бо Господь – це любов. Біблія, звичайно, каже: “кожен, хто покличе Господнє Ім’я, той спасеться” (Дії 2:21, До римлян 10:13), але вона також каже нам: “Не кожен, хто каже до Мене: Господи, Господи! увійде в Царство Небесне, але той, хто виконує волю Мого Отця, що на небі” (Від Матвія 7:21).
Щоб визнати, що Ісус є Спасителем, ми повинні знати закон спасіння, встановлений Богом. Якби ми могли спастися просто вірою в ім’я Ісуса, то не було б жодних причин писати Писання про жертовну систему Старого Завіту та тих, хто чинить беззаконня, у Євангелії від Матвія 7:21.
Однак дивовижний і досконалий шлях Господнього спасіння чітко записаний у Біблії. Дійсно, ми можемо чітко побачити у Левит, в розділах 3 і 4, що грішник мусив покласти руки на голову жертви, щоб перенести свої гріхи на її голову, а потім вбити її і окропити її кров’ю, коли приносив жертви за гріх і спокутні жертви. Приношення жертви без покладення рук або приношення жертви з вадами є надто беззаконним для здійснення очищення.
Слова як Старого, так і Нового Завіту, мають відповідні еквіваленти між собою (Ісаї 34:16). Хрещення Ісуса у Йордані відповідає покладенню рук грішника на голову жертви за гріх у Старому Завіті. Коли Ісус хрестився від Івана Хрестителя у Йордані, Він сказав: “Допусти це тепер, бо так годиться нам виповнити усю правду “ (Від Матвія 3:15).
Тут “уся праведність” означає “законність і справедливість”. Це означає, що Ісусу годилося стати жертвою за гріх людства у такий спосіб. Згідно з жертовною системою, Йому годилося охреститись від Івана Хрестителя через покладення рук, щоб забрати всі гріхи світу у найбільш належний спосіб, який складався з покладення рук і крові, що Бог установив у Старому Завіті.
Вірити тільки у Хрест означає, що Його смерть не мала нічого спільного з нашими гріхами, тому що наші гріхи ніколи не були б передані Йому без хрещення Ісуса. Це призводить до того, що Його кров вважають нечистою і нездатною їх змити (До євреїв 10:29).
Отже, Його кров дійсно здатна змити гріхи у серцях віруючих лише тоді, коли вони вірять, що всі їхні гріхи були покладені на Нього, коли Іван Хреститель хрестив Його прокладенням своїх рук. Таким чином, апостол Іван свідчив про те, що той, хто вірить, що Ісус є Сином Божим, Який прийшов водою і кров’ю, перемагає світ. Ісус прийшов водою та кров’ю, не тільки або водою, або кров’ю (1 Івана 5:4-6).
Ісус Христос пояснював Своїм учням усе про Себе у всьому Писанні. Починаючи від Мойсея та всіх пророків, Він показав, що жертвою за гріх у Старому Завіті був Він Сам. У Псалмах Давид сказав від Його імені: “Ось я прийшов із звоєм книжки, про мене написаної. Твою волю чинити, мій Боже” (Псалми 40:7, До євреїв 10:7).
Як наслідок, Його хрещення не нівелює Хреста, але, насправді, є найважливішою частиною Господнього євангелія, яке довершує і реалізує значення Хреста. Він також вчить нас, що ми не можемо отримати відкуплення без хрещення та дорогоцінної крові Ісуса Христа. Під спасінням мається на увазі, що ви отримуєте відпущення гріхів вірою в хрещення Ісуса і в Його кров на Хресті та приймаєте дар Святого Духа (1 Івана 5:8, Дії 2:38).