Поширені запитання щодо Християнської Віри

Запитання 1: Народження знову з води та Духа

1-26. Чи могли б ви пояснити мені євангеліє води та Духа?

Якби ми загубили голку десь надворі, то, ймовірно, шукали б її в тому місці, де загубили. Але було б цілком незрозуміло намагатися знайти її в будинку просто тому, що всередині світліше. Я вважаю, що в сьогоднішніх церквах є такі нерозумні люди. Хоча вони охоче беруть участь у нескінченних біблійних дебатах про водне хрещення віруючих, вони ніколи не задумуються над таким важливим питанням: “Чому Ісус охрестився від Івана Хрестителя?” Через цю тенденцію в сучасному християнстві є багато течій та сект.
Щоб покласти край цим безперервним суперечкам, ми повинні відсторонитися від цього хаотичного безладу і повернутись до місця, де ми загубили нашу голку. Якщо ми щиро хочемо знайти правду, то мусимо позбутися стереотипу, оскільки не можемо знайти її в безладі релігії. Чому апостоли з такою силою наголошували на хрещенні Ісуса Христа? Таємна істина євангелія води та Духа, яку вони отримали від Ісуса, проповідувалась по всьому світу.
Ісус сказав: “Поправді, поправді кажу Я тобі: Коли хто не родиться з води й Духа, той не може ввійти в Царство Боже” (Від Івана 3:5). Біблія каже нам, що Ісус прийшов водою і кров’ю, щоб спасти нас від усіх наших гріхів (1 Івана 5:6). Значення крові – Його смерть на Хресті. Тоді, що означає “вода”? Чому Іван Хреститель охрестив Ісуса? Чому він проголосив: “Допусти це тепер, бо так годиться нам виповнити усю правду “ (Від Матвія 3:15) якраз перед Своїм хрещенням?
Я щиро сподіваюся, що ви зрозумієте і повірите у євангеліє води та Духа, особливо в хрещення Ісуса. Ось короткі пояснення євангелія води та Духа, які Він дав Своїм учням. Апостоли надавали найбільшу увагу хрещенню Ісуса, коли проповідували євангеліє. Апостол Павло сказав: “Бо я передав вам найперш, що й прийняв, що Христос був умер ради наших гріхів за Писанням, і що Він був похований, і що третього дня Він воскрес за Писанням” (1 До коринтян 15:3-4).
Що означає “Христос був умер ради наших гріхів за Писанням”? Це означає, що Його смерть спокутувала всі наші гріхи відповідно до припису, даного Богом у Старому Завіті. Він помер за нас згідно з одкровенням і завітом у Старому Завіті. Лист до євреїв 10:1 каже: “Закон, мавши тільки тінь майбутнього добра”. Подивімося на типову жертву в Левит 1:3-5. Грішник мусив виконати три умови цілопалення для очищення своїх гріхів.
1) Він приносив безвадну жертву (Левит 1:3).
2) Він мав покласти руки на голову жертви (Левит 1:4). Тут мусимо з’ясувати Божий Закон: покладення рук на голову жертви було Божим законом перенесення гріхів на неї.
3) Він повинен був зарізати її, щоб очиститися від гріха (Левит 1:5).
 
У День Очищення Аарон покладав обидві руки на голову живого козла, визнавав над ним усі беззаконня і провини народу Ізраїля, усі їхні гріхи, і переносив їх на голову козла (Левит 16:21). У той час Аарон був представником Ізраїля. Він сам клав руки на голову козла, щоб всі річні гріхи народу Ізраїля (близько 2-3 мільйонів) перейшли на неї. Жертва Старого Завіту – це тінь майбутнього добра. Ісус приніс Себе в жертву з Божої волі, щоб освятити нас згідно з Писанням.
Перш за все, Ісус прийшов у тілі людини, щоб стати непорочним Агнцем Божим. Він – єдинородний Божий Син і “образ істоти Його” (До євреїв 1:3). Таким чином, Він є належною жертвою за гріх усього людства.
По-друге, Іван Хреститель хрестив Ісуса в Йордані. Хрещення відбувалося у спосіб “покладення рук”, а Іван Хреститель був нащадком Аарона та представником усього людства. Коли Іван поклав руки на голову Ісуса Христа, всі гріхи світу були передані Йому згідно з законом, установленим Богом. Ісус сказав Івану: “Допусти це тепер, бо так годиться нам виповнити усю правду ,” і той хрестив Його. Всі наші гріхи, нарешті, перейшли на Нього. Наступного дня Іван сказав: “Оце Агнець Божий, що на Себе гріх світу бере!” (Від Івана 1:29).
По-третє, Ісус помер на Хресті для відпущення всіх наших гріхів, кажучи: “Звершилось!” (Від Івана 19:30). Він воскрес із мертвих, щоб зробити нас праведними перед Богом. Пам’ятайте, що жертва за гріх приносилася для прощення гріхів. Грішник мав покласти руки на її голову, перш ніж убити її. Якби він забув один єдиний крок, інакше кажучи, якби не поклав рук на голову жертви, то не міг би відкупитися через те, що вчинив беззаконня. Якщо християнин не має уявлення про те, що означає Його хрещення, то така людина має гріх у серці й не може спастися лише своєю вірою.
Більшість християн знає лише половину Його праведного діла. Апостол Іван висвітлив євангеліє у своєму першому листі: “То Той, що прийшов був водою та кров’ю, Ісус Христос. І не тільки водою, а водою та кров’ю. І Дух свідчить, бо Дух то правда” (1 Івана 5:6). У Біблії є багато віршів, які підтверджують, наскільки важливим є Його хрещення для звершення Його праведного діла задля нашого спасіння. Всі християни повинні повернутися до євангелії води та Духа.