Поширені запитання щодо Християнської Віри

Запитання 1: Народження знову з води та Духа

1-27. Де у Писанні є свідчення про те, що “апостоли приділяли велику увагу хрещенню Ісуса”?

Найголовніше, ми повинні відрізняти значення нашого хрещення від хрещення Ісуса. Ми не можемо народитися знову, просто прийнявши водне хрещення. Можемо народитися знову лише вірою в Ісуса Христа. Ритуали, такі як хрещення чи обрізання, не є обов’язковими умовами Божого спасіння. Біблія не визначає водне хрещення віруючих як умову їхнього спасіння. Навпаки, вона робить великий наголос на хрещенні, яке Ісус прийняв від Івана Хрестителя.
Фактично, багато віршів у Біблії підтверджує, що хрещення Ісуса є незамінним і необхідним для нашого спасіння. Перш за все, Його хрещення проголошується прологом до всього Його праведного діла в кожному з чотирьох Євангелій. Наприклад, Євангеліє від Марка розпочинає євангеліє Ісуса Христа саме з хрещення Ісуса, а Іван написав євангеліє у хронологічній послідовності, використовуючи такі терміни, як “наступного дня” (1:29) і “третього дня” (2:1), починаючи від того дня, коли Ісус охрестився.
Іван Хреститель проголосив Слово Боже наступного дня після Ісусового хрещення, кажучи: “Оце Агнець Божий, що на Себе гріх світу бере! “(Від Івана 1:29). Цей уривок означає, що всі гріхи світу були передані Ісусу, коли Іван Хреститель охрестив Його. А потім Він помер на Хресті, щоб спокутувати наші гріхи, кажучи: “Звершилось!” (Від Івана 19:30), і воскрес із мертвих на третій день.
Апостол Павло також сказав: “Христос був умер ради наших гріхів за Писанням” (1 До коринтян 15:3). Писання тут означає Старий Завіт. А як у Старому Завіті грішник міг принести жертву, щоб отримати прощення? Перш ніж убити жертву за гріх, він мав покласти руки на її голову. Якби він знехтував процесом “покладення рук на голову жертви за гріх”, то не отримав би прощення, бо приніс би незаконну жертву.
Апостол Павло сказав: “Чи ви не знаєте, що ми всі, хто христився у Христа Ісуса, у смерть Його христилися?” (До римлян 6:3). То як можемо хреститися в Ісуса? Хреститися в Христа Ісуса означає вірити в Його хрещення на Йордані, а не тільки у власне водне хрещення. Коли віримо в те, що Іван Хреститель передав Йому всі наші гріхи, поклавши руки на голову Ісуса, можемо хреститися в Нього.
“Бо ви всі, що в Христа охрестилися, у Христа зодягнулися!” (До галатів 3:27). Ті, котрі вірою передали свої гріхи Ісусу через Івана Хрестителя, стали безгрішними дітьми Божими.
“Ви в Ньому були й обрізані нерукотворним обрізанням, скинувши людське тіло гріховне в Христовім обрізанні” (До колосян 2:11). Щоб позбутись гріха, скинувши людське тіло гріховне, треба бути обрізаним нерукотворним обрізанням (До римлян 2:29 каже: “обрізання серця”), тобто вірити в хрещення Ісуса, який відрізає гріхи в наших серцях, сказав апостол Павло.
“Того образ, хрещення не тілесної нечистости позбуття, але обітниця Богові доброго сумління, спасає тепер і нас воскресенням Ісуса Христа” (1 Петра 3:21). Хрещення є образом, який нас спасає. Як ми вже знаємо, за часів Ноя люди загинули за те, що не вірили у воду, і навіть сьогодні ще є непокірні люди, які загинуть, хоча вони, можливо, й вірять в Ісуса, тому що не вірять у хрещення Ісуса, тобто у воду.
Апостол Іван об’явив усе про євангеліє у своєму першому листі: “То Той, що прийшов був водою та кров’ю, Ісус Христос. І не тільки водою, а водою та кров’ю”(1 Івана 5:6). Ісус прийшов до нас і Своїм хрещенням, і Хрестом, щоб спасти нас від усіх наших гріхів. Іван також сказав: “І троє свідкують на землі: дух, і вода, і кров, і троє в одно” (1 Івана 5:8). Це каже нам, що хрещення Ісуса, Хрест та Дух – усі разом – складають одне досконале спасіння.
Ісус сказав Никодиму: “Поправді, поправді кажу Я тобі: Коли хто не родиться з води й Духа, той не може ввійти в Царство Боже” (Від Івана 3:5). Ми народилися знову з води та Духа. Віра у Його хрещення водою та Хрест – це все, що вам потрібно для того, щоб спастися і прийняти дар Святого Духа. Ось що Біблія каже про “нове народження”.
Тож апостол Петро сказав: “Покайтеся, і нехай же охреститься кожен із вас у Ім’я Ісуса Христа на відпущення ваших гріхів, і дара Духа Святого ви приймете!” (Дії 2:38). Щоб отримати прощення всіх гріхів і дар Святого Духа, ви повинні мати незмінну віру серця в хрещення Ісуса. Що ще можемо сказати? Не заперечуйте правди, що так багато уривків підтверджує Його хрещення як незамінне діло Його праведності для нашого спасіння. Християнство має повернутися до євангелія води та Духа.
“Тому полишімо початки науки Христа, та й звернімося до досконалости, і не кладімо знову засади покаяння від мертвих учинків та про віру в Бога, науки про хрещення, про покладання рук, про воскресіння мертвих та вічний суд” (До євреїв 6:1-2). Тут ми можемо осягнути ключ до віднайдення правдивого євангелія Ранньої Церкви. Вони навчали про хрещення, покладання рук, воскресіння з мертвих та вічний суд тих, котрі щойно стали християнами. Ми всі повинні вірити у своїх серцях, що Ісус забрав усі наші гріхи Своїм хрещенням і помер на Хресті, щоб бути засудженим за наші гріхи згідно з праведним Божим Законом.