Поширені запитання щодо Християнської Віри

Запитання 1: Народження знову з води та Духа

1-30. Якби ваше розуміння “води та Духа” було правильне, то спасіння не було б можливим для лиходія на Хресті. Якщо ж негідник на Хресті – це виняток із правила, то Бог несправедливий, бо порушив власне правило, завдяки якому можна увійти у Царство. Як ви можете пояснити спасіння злочинця на Хресті?

У той час всі євреї чекали на пророкованого Месію. Тому вони дуже добре, краще, ніж будь-який інший народ, знали про “закон і жертовну систему”, які Бог дав через Мойсея. Вони вірили, що Месія прийде згідно із Божим законом очищення і спасе їх від усіх гріхів.
Однак вони не вірили в те, що хрещення Ісуса Христа від Івана Хрестителя було від Бога і, що воно мало покласти всі гріхи світу на Ісуса (Від Марка 11:27-33), а, швидше, вважали Його людиною, яка збивала інших з дороги, і тому розп’яли Його.
Оскільки, відповідно до Римського закону, римляни були захищені від бичування і розп’яття (Дії 22:25-29, 23:27), то ми знаємо, що злодії на Хресті були не римлянами, а євреями. Також із його слів ми знаємо, що той злочинець був євреєм, він боявся Бога, промовляючи: “Спогадай мене, Господи, коли прийдеш у Царство Своє!” (Від Луки 23:42). Злодій-єврей уже знав закон і жертовну систему, які Бог дав Мойсею. Тож він вірив, що Месія прийде згідно з Божим законом очищення.
Ті, котрі приходять до Бога, повинні визнати, що вони грішники, приречені на пекло за свої гріхи. Злодій визнав свої гріхи, кажучи: “Але ми справедливо засуджені, і належну заплату за вчинки свої беремо” (Від Луки 23:41). Також із його слів можемо бачити, що злодій боявся Бога і мав надію увійти в Царство Небесне, кажучи: “Спогадай мене, Господи, коли прийдеш у Царство Своє!” (Від Луки 23:42).
Він сказав: “Цей же жадного зла не вчинив” (Від Луки 23:41). Що злодій знав про Ісуса? Він вірив, що Ісус був зачатий Святим Духом, народився від Діви Марії, хрестився від Івана Хрестителя, представника всього людства, забрав усі гріхи світу і був розп’ятий. Він був євреєм, який вірив у те, що Ісус зробив для всього народу, та й для нього самого, хоч і був розп’ятий, щоб отримати належну винагороду за свої вчинки на землі.
Ті, котрі визнали свої гріхи через хрещення Івана, усвідомили Божу праведність, коли почули, що всі їхні гріхи будуть передані Ісусу у Його хрещенні. Однак ті, котрі не прийняли хрещення Івана в покаянні, відкинули Божу волю, бо не повірили в хрещення Ісуса (Від Луки 7:28-30).
Натомість той злодій, що спасся, визнав, що все, що робив Ісус, було правильним і праведним, тоді як інші євреї не визнали цього. Можливо, він був одним із євреїв, які чули про справи, які стались між ними (Від Луки 1:1). Він міг нарешті сказати, що Ісус був праведним і пророкованим Месією, бо нарешті на Хресті повірив, що Ісус забрав усі його гріхи Своїм хрещенням. Тому він спасся. Він також спасся вірою в євангеліє води та Духа. Бог справедливий, тому Він виправдовує тих, котрі вірять у хрещення Ісуса та Хрест згідно Його закону Духа життя.