Поширені запитання щодо Християнської Віри

Запитання 1: Народження знову з води та Духа

1-31. Якщо Бог милосердний і співчутливий, то чи не вважає Він нас праведними, хоч у наших серцях є гріх, якщо ми просто віримо в Ісуса?

Бог є Любов, і Він також є справедливий. Отже Він праведно судить гріх, незалежно від того, що це за гріх. “Заплата за гріх – смерть” (До римлян 6:23). Це означає, що після суду грішник приречений на пекло. Він відділяє праведних від грішників, так само, як відділив світло від темряви. Бог кличе бути праведними тих, котрі не мають гріха завдяки вірі в те, що Ісус змив усі їхні гріхи Своїм хрещенням і розп’яттям.
Однак ті, котрі все ще мають гріх у собі, бо не вірять в хрещення Ісуса, є грішниками перед Богом. Вони – це ті, котрі не вірять у воду, тобто хрещення Ісуса, так само, як не вірили люди за днів Ноя. Якщо Бог вважає праведних і безгрішних грішниками, котрі ще мають гріх у собі, то, мабуть, Він брехун і тому не може судити і царювати над усіма Своїми створіннями.
Він сказав: “Я не всправедливлю несправедливого” (Вихід 23:7). Несправедливі – це ті, котрі дотримуються і залежать більше від людських традицій, відкидаючи євангеліє води та Духа, яким Бог відкупив нас від усіх наших гріхів у найбільш законний і справедливий спосіб. Ісус сказав: “тож про гріх, що не вірують у Мене” (Від Івана 16:9). Єдиний гріх, що залишився зараз на землі, – це невіра в те, що Ісус забрав усі наші гріхи Своїм хрещенням і Хрестом та став нашим Спасителем. Це – гріх богозневаги проти Святого Духа, який ніколи не може бути пробачений. Для тих, котрі зневажають Святого Духа, не існує іншого шляху до спасіння, тому що вони не вірять, що Ісус змив усі їхні гріхи.
Апостол Іван сказав: “Кожен, хто чинить гріх, чинить і беззаконня. Бо гріх то беззаконня. І ви знаєте, що Він був з’явився, щоб гріхи наші взяти, а гріха в Нім нема. Кожен, хто в Нім пробуває, не грішить; усякий, хто грішить, не бачив Його, і не пізнав Його” (1 Івана 3:4-6). Не вірити в те, що Ісус забрав усі наші гріхи Своїм хрещенням та Хрестом, значить чинити беззаконня. В останній день Він відкине тих, котрі чинять таке беззаконня.
Ті, котрі перебувають у Ньому, не мають гріха і єднаються з Ісусом, хрестячись у Нього. Ті, котрі поклали на Нього всі гріхи цілого свого життя вірою в Його хрещення, не мають гріха, навіть якщо все ще грішать через слабкість тіла.
Бог кличе бути праведними тих, котрі поклали свої гріхи на Ісуса і освятилися законом Духа життя. Він дарує їм дар Святого Духа. Святий Дух ніколи не сходить на тих, котрі мають гріх у своїх серцях. Давид сказав у своєму Псалмі: “бо Бог Ти не той, що несправедливости хоче, зло не буде в Тобі пробувати!” (Псалми 5:4). Святий Дух Божий ніколи не перебуває у серцях тих, котрі мають гріх. Навіть грішник, який не має Святого Духа в собі, може сказати, що він врятований від гріха згідно з доктринами та власними думками. Проте ніхто не може сказати, що у його серці немає гріха і він праведний вірою, бо сумління мучить його.
Тому на очах інших людей така людина каже, що є грішником, але насправді вважає, що вона праведна перед Богом. Але Бог ніколи не називає грішника праведним. Грішник підлягає Його суду і повинен вірити в євангеліє води та Духа, щоб спастися.