關於基督教信仰的常見問題解答

Запитання 1: Народження знову з води та Духа

1-32.: Якщо скажемо, що Ісус уже змив усі наші минулі, теперішні та майбутні гріхи, згідно з вашим твердженням, то яким би було майбутнє людини, якби вона завжди чинила гріх, думаючи про те, що її гріхи вже пробачені вірою в хрещення Ісуса і Хрест? Навіть якщо ця людина вб’є когось, вона буде знати, що Ісус на Хресті вже відпокутував навіть за цей гріх. Тож вона і надалі без вагання грішитиме, адже вважає, що Ісус уже змив навіть ті гріхи, які вона вчинить у майбутньому. Будь ласка, поясніть мені це.

Перш за все, дякую вам за запитання, котрі стосуються євангелія води та Духа. Ви запитали про те, про що запитує багато християн, перш ніж народитися знову. Я знаю, що ви стурбовані тим, що народжений знову завжди чинитиме гріх, бо спасся досконалим євангелієм. Однак хочу сказати вам, що люди, які вірять у євангеліє води та Духа, не схильні жити таким життям, через яке ви стурбовані, а радше живуть праведним життям.
Мусите спочатку подумати про це. Якщо Святий Дух справді є всередині вас, то ви будете давати плоди святості, навіть якщо не хочете цього робити. З іншого боку, якщо Святий Дух не живе всередині вас, то ви не зможете давати плодів Духа, незалежно від того, як сильно намагатиметесь. Як може людина давати плоди Духа, якщо не має Святого Духа у своєму серці, навіть якщо якось вірить в Ісуса? Це – неможливо. Господь сказав, що зле дерево ніколи не може родити добрих плодів (Від Матвія 7:17-18).
А тепер хочу задати вам одне питання, а також дати відповідь на нього. Ви вірите в Ісуса, але чи справді живете, долаючи земні гріхи? Чи живете, як праведний Божий слуга, який долає земні гріхи, більше служачи Господу, дозволяючи іншим спастися від усіх гріхів, несучи їм євангеліє води та Духа? Чи справді, повіривши в Ісуса, ви стали праведною людиною, яка не має ані найменшого гріха? Єдиною вірою та євангелієм, які дають вам можливість відповісти “так” на це запитання, є євангеліє води та Духа, про яке Господь свідчив у Старому і Новому Завіті.
Ми продовжуємо грішити у світі, навіть уже повіривши в Ісуса. Однак наш Господь охрестився в Івана і пролив Своє кров на Хресті, щоб спасти нас від усіх гріхів світу. Тому Господь зробив для нас праведне діло і ми спаслися від гріхів вірою в Божу праведність, тобто в Господнє хрещення та кров, якими Він змив наші гріхи.
Хочу поставити вам ще кілька запитань. Чи ви вільні від гріхів свого сумління? Хіба ви вже не були грішником після того, як повірили в Ісуса, подібно як і перш ніж повірили в Нього? Якщо це правда, то це, мабуть, тому, що ви не знали євангелія води та Духа. Тож ви піддалися проблемам і сум’яттю, властивим тілу, бо не маєте Духа у своєму серці. Незалежно від того, як віддано вірите, ви можете звільнитися від тілесних думок, лише очистивши своє серце і прийнявши євангеліє води та Духа. Мусите відкинути свої тілесні думки й повернутися до записаного Божого слова, щоб зрозуміти те, що євангеліє води та Духа – це істина.
У цьому світі є багато людей, які змінюють встановлений Господом закон спасіння так, як їм заманеться, хоч своїми устами визнають Господа. Якщо ви належите до таких людей, то Господь покине вас в останній день. Сподіваюся, що цього не станеться з ніким у цьому світі. Я молюся, щоб ви не були тим, хто вірить, що кров Ісуса на Хресті – це єдине, що може спасти вас, але, щоб ви були тим, хто запитує про це, прагнучи прожити решту свого життя без гріха.
Та ваші думки – це думки тілесні, які “не коряться Законові Божому, та й не можуть” (До римлян 8:7). Павло каже: “ті, хто ходить за тілом, не можуть догодити Богові” (До римлян 8:8). Якщо дійсно бажаєте мати віру, яка б догодила Богові, то мусите вірити в чудове діло Господнє, у котрім Він прийшов у цей світ через Діву Марію, взяв на Себе гріхи людства у хрещенні від Івана Хрестителя на Річці Йордан, і тим самим виконав усю Божу праведність.
Хто, на вашу думку, може виконувати праведні Божі діла, праведний чи грішник? Грішник усе ще загруз у гріхах, тому що не отримав відпущення гріхів перед Богом. Тому на таку людину чекає тільки суд за її гріхи. Бог не може дозволити грішникам увійти у Його Царство, бо “Бог Ти не той, що несправедливости хоче” (Псалми 5:4). Бог сказав, що якби грішник прийшов до Нього і просив щось у Нього, Він би не вислухав молитов грішника, тому що “переступи їхні відділювали їх від їхнього Бога” (Ісаї 59:1-2). Безсумнівно, грішник потрапить у пекло, бо заплата за гріх – смерть.
Тільки праведні, тобто ті, котрі стали святими і тому не мають гріха у своїх серцях, можуть чинити праведні діла. Крім того, Святий Дух пробуває у серцях праведних, тобто тих, які не мають гріха, бо повірили у хрещення Ісуса та Хрест. Апостол Петро сказав у день П’ятидесятниці: “Покайтеся, і нехай же охреститься кожен із вас у Ім’я Ісуса Христа на відпущення ваших гріхів, і дара Духа Святого ви приймете!” (Дії 2:38).
Цей уривок напоумляє, що якщо ви хочете мати правдиву віру й отримати відпущення всіх гріхів вірою, то мусите вірити і в хрещення Ісуса, і в Його смерть на Хресті. Така віра може дозволити вам “охреститися в ім’я Ісуса”, тобто отримати відпущення своїх гріхів вірою в Його праведні діла. Звісно, учні Ісуса також уділяли ритуал хрещення віруючим, народженим знову, котрі вірили в Його хрещення та Хрест. Ісус наказав Своїм учням хрестити усіх в ім’я Отця, Сина і Святого Духа (Від Матвія 28:19).
Крім того, апостол Павло сказав: “А коли хто не має Христового Духа, той не Його” (До римлян 8:9). Бог дає Святого Духа праведним, щоб запечатати їх як Своїх дітей. Святий Дух ніколи не може жити у грішниках, тому що вони мають гріх. Святий Дух не любить гріха; натомість він віддає перевагу святості (відокремленню від гріха). Дух також веде праведних праведним шляхом і допомагає їм виконувати волю Отця. То що таке воля Отця? Воля Отця – проповідувати євангеліє води та Духа людям з усіх народів та хрестити їх згідно з Великою Місією.
Тіла праведних і грішників чинять гріх, аж поки не помруть. Проте Своїм хрещенням та кров’ю Господь виконав праведне діло, змивши всі гріхи, які люди чинять тілом та серцем. Це – праведність Божа, яку сповнив Ісус. Тому в Біблії написано: “Правда бо Божа з’являється в ній (у правдивому євангелії) з віри в віру, як написано: А праведний житиме вірою” (До римлян 1:17). Людина, яка отримала відпущення гріхів вірою в Божу праведність, переможе закон гріха і смерті й, натомість, дотримуватиметься Його праведності. Це можливо тільки через Святого Духа, який прийшов і живе у тих, котрі вірять у євангеліє води та Духа.
Всі минулі, сьогоднішні та майбутні гріхи праведної людини були передані Ісусу в той час, коли Він хрестився від Івана Хрестителя. Тіла праведних також померли разом з Ісусом. Коли людина вірить в це, вона єднається з Ісусом у подобі Його смерті. Це стає судом за всі її гріхи (До римлян, глава 6).
Тому, навіть якщо тіло праведника також завжди чинить гріх протягом усього його життя, Святий Дух, який живе в його серці, спрямовує його, щоб він міг іти за Духом. Праведний іде за Святим Духом і виконує Божі діла, тому що Святий Дух живе у ньому.
Навіть за часів апостолів багато людей безпідставно звинувачувало народжених знову, тому що вони через свою зухвалість та самовпевненість хвилюватися за життя народжених знову, яких провадив сам Святий Дух. Однак, ті люди неправильно розуміли проповідуване апостолами справжнє євангеліє води і Духа в міру своїх інстинктивних тілесних думок. Тому апостол Павло сказав цим людям: “Що ж скажемо? Позостанемся в гріху, щоб благодать примножилась? Зовсім ні! Ми, що вмерли для гріха, як ще будемо жити в нім?” (До римлян 6:1-2). І додав: “Дякую Богові через Ісуса Христа, Господа нашого. Тому то я сам служу розумом Законові Божому, але тілом закону гріховному...” (До римлян 7:25).
Наостанок, тіло праведного залишається недосконалим і не має іншого вибору, окрім, як завжди грішити, але він іде за Святим Духом, проповідуючи євангеліє усьому світові. Праведні ходять у Дусі, тому що їхні серця мають спочинок під благодаттю. “Що ж? Чи будемо грішити, бо ми не під Законом, а під благодаттю? Зовсім ні! Хіба ви не знаєте, що кому віддаєте себе за рабів на послух, то ви й раби того, кого слухаєтесь, або гріха на смерть, або послуху на праведність?” (До римлян 6:15-16).
Подібно до того, як справжні квіти відрізняються від штучних, у серцях праведника та грішника є різні господарі. Оскільки господар у серці праведного – це Святий Дух, праведний може ходити в Дусі й жити за праведною істиною, яка є мила Богові. З іншого боку, грішник не має іншого вибору, окрім як жити у гріху, бо господар його – це сам гріх. Грішник не може жити святим життям, тому що він не має Духа через безліч його беззаконь.
Припущення, що віруючі в євангеліє води та Духа не здатні жити святим життям, є лиш помилкою, яка випливає з інстинктивних тілесних думок. Бог застерігає їх, кажучи: “А ці зневажають, чого не знають; а що знають із природи, як німа звірина, то й у тому псуються” (Юди 1:10). Багато людей в наші дні не розуміє життя праведників, хоча визнає євангеліє води та Духа за справжнє євангеліє, бо вони не знають його до кінця і не прийняли його до свого серця.
Що думаєте про праведні діла народжених знову святих? Вони жертвують усе своє найдорожче, навіть самих себе, як живі приношення, для доброго діла поширення євангелія по всьому світу. Чому особисто ви вважаєте, що віруючі у євангеліє води та Духа навмисно грішили б, виправдовуючись євангелієм?
Праведники чинять добрі діла вірою посеред світла істини та Божої праведності. Ті, котрі чинять Божу праведність, народилися від Бога. Ми лише сподіваємось, що всі грішники повернуться до євангелія, в якому Ісус змив усі наші гріхи Своїм хрещенням та кров’ю.
Насправді, ми щиро прагнемо, щоб ви отримали прощення гріхів завдяки ревній вірі вашого серця у євангеліє води та Духа, і без гріха витримали до останнього дня, дочекавшись Господа.